Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia offtopic Re: offtopic - noze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: offtopic - noze

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: busek <b...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: offtopic - noze
Date: Sun, 14 Jan 2001 00:26:54 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 73
Message-ID: <3...@p...wp.pl>
References: <93pp8r$4sl$1@news.tpi.pl> <7...@i...com.pl>
NNTP-Posting-Host: po240.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 979428532 13504 213.76.110.240 (13 Jan 2001 23:28:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Jan 2001 23:28:52 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:40981
Ukryj nagłówki

Witam serdecznie

sposób ostrzenia noży jest uwarunkowany od materiału z jakiego są
wykonane
Raczej nie da naostrzyć się nozy wykonanych z tzw." stali laserowych"
Jedyne godne polecenia noże to noże tzw. kute można je poznać po tym ze
przy rączce posiadaja niewielkie zgrubienie
Bardzo ważne jest pierwsze ostrzenie noża
Sposób ostrzenia zależy także od stopnia zużycia tzn.czy ostrze noza nie
ma półksiężyca co można sprawdzić przukładając nóż do idealnie gładkiej
i równej powierzchni a następnie zobaczyć czy pomiędzy tą powierzchnią a
ostrzem nża jest szczelina
co do samego ostrzenia to niestety trzeba sie tego nauczyć a najlepiej
podejrzeć
(mniejsze straty własne) chodzi o dobranie kata plaszcyzny noza do
tarzczy
nie wolno tez za mocno noza przyciskac poniewaz mozna przegrzac stal
przy prawidlowym ostrzeniu nie maga sie sypac iskry a przynajmniej nie
powinny
należy ostrzyć tylko i wyłacznie na mokro najpierw na wolnoobrotowej
szlifierce z miekkim kamieniem potem recznie rowniez na mokrej oselce
(oselki do kosy sa za twarde,) najlepszy jest piaskowiec,oselka musi byc
idealnie rowna ! najwygodniej jest to robić w ten sposob iz oselke do
nozy trzyma sie caly czas w wodzie a jak chcemy cos naostrzyc to
kladziemy ja na mokrej szmatce i ruchem wzdluzno posuwistym ostrzymy
naprzemiennie z kazdej strony nastepnie nalezy noz wygladzic na musaku i
na sam koniec polecem w sposob podobny jak na ostrzalce pociagnac po
gladkim marmurze (to jest pierwsze ostrzenie , przy nastepnych mozna
pominac szlifierke obrotowa)
a od czego najbardziej tepia sie noze ? od krojenia pieczywa
(szczegolnie swiezego)
i od garaca (wrzatek itp.)

osobiscie uzywam nozy zawodowo i ten sposob bardzo sie sprawdza
chyba to nie bedzie reklama jesli powiem ze polacy robia bardzo dobre
noze (gerlach) jezeli chodzi o zagraniczne drozsze okolo 10 razy to
owszem warte sa swojej ceny a roznia sie wlasnie czestotliwoscia
wygladzania ostrza a o od starszych modeli gerlacha erganomia pracy
(wywazenie i material z ktorego wykonany jest uchwyt) oraz niestety w
mniejszym stopniu trwaloscia
jesli kogos interesuja nazwy nozy godnych polenia i i posiadania
podtsawowego kompletu to moge wyslac ceny wraz ze zdjeciami i adresami
sklepow(na prive)
prosze tylko o info

a na koniec podkreslam ze dobry noz to polowa sukcesu , mniej nerwow i
skaleczonych palcy a takze wieksza szybkosc pracy



pozdrawiam piotr



Bielak Grzegorz napisał(a):

> czesc :)))
> witam wszystkich grupowiczow :)))
>
> mam pytanie nastepujacej tresci bezposrednio zwiazane z kuchnia ale
> nie z gotowaniem ;-)
> czy ktos was w zapleczu domowym zajmuje sie ostrzeniem nozy ???
> jakich sie uzywa oselek ???
> na such czy mokro ????
>
> pomozecie ????
>
> --
> Pozdrowienia,
> Bielok mailto:b...@i...com.pl
>
> --
> Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.01 Bielak Grzegorz
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?