Data: 2002-02-23 18:27:42
Temat: Re: oliwa do smazenia?
Od: "marcin maruta \(post.pl\)" <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
powszechna opinia odradza smażyć na oliwie extra virgine z dwóch powdów:
ekonomicznych (niedyskutowalne) oraz z powodu stosunkowo niskiej temperatury
"dymienia", co jest faktem, jeżeli chcesz coś usmażyć w wyższych
temperaturach (np. smażenie w głebokim tłuszczu lub mięsa - ja do mięs
stosuję mieszankę oliwy extra i zwykłej, ewentualnie oleju). Doskonale
nadaje się natomaist do smażenia (czy wręcz podgrzewania) w niższych
temperaturach (np. warzywa na sposób europejski, nie chiński). Jak
potrzebujesz olej bardziej wytrzymały polecam arachidowy lub z pestek
winogron, no i sezamowy, ale to jeszcze droższe od oliwy i nadzywczaj
specyficzne (ale spróbuj kiedyś rybę, mniam).
V.
Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:a53mkh$v5f$1@pingwin.acn.pl...
> czy mozna smazyc, piec na oliwie? gdzies mi sie obilo o uszy, ze nie jest
to
> zdrowe, ale brakuje mi szczegolowych informacji...
>
>
|