Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orient
Date: Tue, 03 Feb 2015 12:43:49 +0100
Organization: private
Lines: 79
Message-ID: <o...@t...home>
References: <mamldt$f2o$1@speranza.aioe.org>
<1...@4...net>
<54d01784$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<mapet1$iht$1@speranza.aioe.org>
NNTP-Posting-Host: 78.8.153.1
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1422963835 21510 78.8.153.1 (3 Feb 2015 11:43:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Feb 2015 11:43:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360664
Ukryj nagłówki
W dniu .02.2015 o 04:22 iwanos <i...@6...pl> pisze:
> W dniu 2015-02-03 o 01:39, rageofhonor pisze:
(...)
>> Sos rybny jest niezastąpiony w kuchni azjatyckiej i dodaje się go
>> prktycznie do wszystkiego. Nadaje potrawom ciekawy smak i wcale potem
>> nie jadą potrawy rybą. Nie wyobrażam sobie curry bez sosu rybnego.
>
> no właśnie o tym mówię, ale wiedzę że ludziska wolą się kisić we
> wschodnioeuropejskich poglądach, jak ta moja kapucha na bigos
Gust kulinarny jako wyznacznik własnej wyższej wartości?
To musi być objaw tragicznie niskiej samooceny.
"...ale za to jadam potrawy z sosem rybnym"
Spokojnie - na pewno masz też inne powody do dumy :)
Ale żeby trochę odkłamać mity związane z sosem rybnym...
Do niektórych smaków trzeba dojrzeć. Np. dziecku piwo smakować nie będzie,
bo gorzkie.
Ale już niektórzy dorośli szaleją za piwem bezprzytomnie.
Z zapachami jeszcze gorzej - niech ktoś powie, czy sery dojrzewające
pachną ładnie, czy brzydko?
Kto się podejmie, a później obroni tu swoje zdanie?
:)
Poza tym, nie jest to wyłącznie wytwór kuchni orientalnej. Mamy swoje
stricte europejskie sosy rybne.
Najsłynniejszy jest chyba garum:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Garum
Ciekawe, że np. Marcus Martialis (I w. n.e.) uważał ten sos za cuchnący.
Ale współcześni nam naukowcy z Uniwersytetu w Kadyksie, którzy odtworzyli
oryginalny przepis na podstawie badań wykopalisk z Pompejów, nie
potwierdzają brzydkiego zapachu. Czyli coś jak z serami dojrzewającymi :)
Współcześnie trzeba IMHO uważać na jakość sosów rybnych, podobnie jak z
sosami sojowymi.
Jeśli sosy sojowe Chińczycy potrafią produkować z _ludzkich_ włosów:
http://en.wikipedia.org/wiki/Food_safety_incidents_i
n_China#Soy_sauce_made_from_human_hair
to sosy rybne też pewnie nie uchroniły się przed obrzydliwymi oszustwami!
Radzę poszukać opinii w sieci!
XL - spróbuj sosu rybnego!
I nie obawiaj się sposobu wytwarzania - znacznie gorsze są oszustwa!
--
Trefniś
|