Data: 2015-02-03 13:19:30
Temat: Re: orient
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 03 Feb 2015 04:24:29 +0100, iwanos napisał(a):
> W dniu 2015-02-02 o 17:00, Waldemar pisze:
>> Am 02.02.2015 um 14:55 schrieb Trefniś:
>>
>>> W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
>>> Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
>>> Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
>>>
>>> Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
>>>
>>> Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
>>> Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
>>> ilości.
>>> Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
>>
>> W Maggi też jest glutaminian sodu. Tak samo, jak i w pomidorach i mleku
>> matki ;-).
>> Po prostu nie za dużo tego dawać, to i problemów nie będzie.
>
>
> ponoć ciśnienie idzie w górę od tego syfu
Jak zawsze od sodu (vide np NaCl).
|