Data: 2015-02-03 12:43:49
Temat: Re: orient
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 04:22 iwanos <i...@6...pl> pisze:
> W dniu 2015-02-03 o 01:39, rageofhonor pisze:
(...)
>> Sos rybny jest niezastąpiony w kuchni azjatyckiej i dodaje się go
>> prktycznie do wszystkiego. Nadaje potrawom ciekawy smak i wcale potem
>> nie jadą potrawy rybą. Nie wyobrażam sobie curry bez sosu rybnego.
>
> no właśnie o tym mówię, ale wiedzę że ludziska wolą się kisić we
> wschodnioeuropejskich poglądach, jak ta moja kapucha na bigos
Gust kulinarny jako wyznacznik własnej wyższej wartości?
To musi być objaw tragicznie niskiej samooceny.
"...ale za to jadam potrawy z sosem rybnym"
Spokojnie - na pewno masz też inne powody do dumy :)
Ale żeby trochę odkłamać mity związane z sosem rybnym...
Do niektórych smaków trzeba dojrzeć. Np. dziecku piwo smakować nie będzie,
bo gorzkie.
Ale już niektórzy dorośli szaleją za piwem bezprzytomnie.
Z zapachami jeszcze gorzej - niech ktoś powie, czy sery dojrzewające
pachną ładnie, czy brzydko?
Kto się podejmie, a później obroni tu swoje zdanie?
:)
Poza tym, nie jest to wyłącznie wytwór kuchni orientalnej. Mamy swoje
stricte europejskie sosy rybne.
Najsłynniejszy jest chyba garum:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Garum
Ciekawe, że np. Marcus Martialis (I w. n.e.) uważał ten sos za cuchnący.
Ale współcześni nam naukowcy z Uniwersytetu w Kadyksie, którzy odtworzyli
oryginalny przepis na podstawie badań wykopalisk z Pompejów, nie
potwierdzają brzydkiego zapachu. Czyli coś jak z serami dojrzewającymi :)
Współcześnie trzeba IMHO uważać na jakość sosów rybnych, podobnie jak z
sosami sojowymi.
Jeśli sosy sojowe Chińczycy potrafią produkować z _ludzkich_ włosów:
http://en.wikipedia.org/wiki/Food_safety_incidents_i
n_China#Soy_sauce_made_from_human_hair
to sosy rybne też pewnie nie uchroniły się przed obrzydliwymi oszustwami!
Radzę poszukać opinii w sieci!
XL - spróbuj sosu rybnego!
I nie obawiaj się sposobu wytwarzania - znacznie gorsze są oszustwa!
--
Trefniś
|