Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 03 Feb 2015 17:33:08 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orient
References: <mamldt$f2o$1@speranza.aioe.org>
<1...@4...net>
<54d01784$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<mapet1$iht$1@speranza.aioe.org> <o...@t...home>
In-Reply-To: <o...@t...home>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 43
Message-ID: <54d0f843$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1422981187 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2206 87.207.124.79:49617
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360669
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-02-03 12:43, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .02.2015 o 04:22 iwanos <i...@6...pl> pisze:
>> W dniu 2015-02-03 o 01:39, rageofhonor pisze:
>
> (...)
>>> Sos rybny jest niezastąpiony w kuchni azjatyckiej i dodaje się go
>>> prktycznie do wszystkiego. Nadaje potrawom ciekawy smak i wcale potem
>>> nie jadą potrawy rybą. Nie wyobrażam sobie curry bez sosu rybnego.
>>
>> no właśnie o tym mówię, ale wiedzę że ludziska wolą się kisić we
>> wschodnioeuropejskich poglądach, jak ta moja kapucha na bigos
>
> Gust kulinarny jako wyznacznik własnej wyższej wartości?
> To musi być objaw tragicznie niskiej samooceny.
> "...ale za to jadam potrawy z sosem rybnym"
>
> Spokojnie - na pewno masz też inne powody do dumy :)
>
> Ale żeby trochę odkłamać mity związane z sosem rybnym...
>
> Do niektórych smaków trzeba dojrzeć.
Święta racja!
> Z zapachami jeszcze gorzej - niech ktoś powie, czy sery dojrzewające
> pachną ładnie, czy brzydko?
IMO kluczowa tu może być częstość kontaktu i jego możliwość od
najmłodszych lat, czyli tzw. kontekst kulturowy.
Francuzowi może śmierdzieć ogórek kiszony czy takaż kapusta.
Zresztą znam osobiście takich, co tych dwóch aromatów nie potrafią
znieść z godnością.
> Kto się podejmie, a później obroni tu swoje zdanie?
> :)
Ale piersią bronić nie zamierzam. Niektóre sery potrafią dać odorek, ale
i też smak taki, że... ach!
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|