Data: 2005-09-05 17:53:41
Temat: Re: owoce morza
Od: "walkie!" <w...@w...wroclaw.net.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Arek Mytko ANTEK napisał:
> witam,
> jaki dobry sos mozna by zrobic do krewetek? albo jak przyrzadzic dobre danie z
> krewetek? ma kto jakis dobry przepis?
moj ulubiony...
jedna slodka, niezdrewniala ale dorodna marchewke lub dwie mniejsze
dwie lodygi selera naciowego
paczka mrozonych krewetek
szlanka ryzu
sos sojowy ciemny
oliwa
sol, najlepiej morska
no i tak:
na patelnie z grubym dnem laduje oliwa, rozgrzewamy ja, na nia wrzucamy
pokrojona w cenkie polplasterki marchewke oraz lodygi selera naciowego
pokrojonego w plasterki. przesmazamy to razem jakies 1,5 minuty. na
warzywa wrzucamy krewetki zamrozone. przesmazamy do momentu az lekko
zbieleja, ok 1,5 minuty ale na duzym ogniu non stop mieszajac. dajemy ok
3-4 lyzek sosu sojowego i tak polminuty jeszcze przesmazamy. wsypujemy
na to ryz (najlepszy paraboliczny) i przesmazamy az kazde ziarenko ryzu
bedzie oblepione powstalym wczesniej sosem. podlewamy woda, tak by byla
ok 1 cm na ryzem, solimy i dusimy do miekkosci ryzu. w razie potrzeby
nalezy uzupelniac wode.
dla mnie bomba :)
>
> i jeszcze jedno pytane odnosnie kalamarnic. ostatnio je przyrzadzalem.
> obrobilem w panierce (jajko + maka) i smazylem na goracym oleju. tyle, ze nim
> te ich odnoza zmiekly, olej i kalamarnice zaczynaly sie za bardzo przypalac.
> jaki macie patent na ta potrawe?
hmm, ja zawsze kupuje obraczki takie z kalmarow i to smaze na goracym
tluszczu wiec problem nozek odchodzi jakby sam. :)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|