Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news2.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!pol
sl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: parowki...
Date: Fri, 7 Oct 2005 07:19:51 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 37
Message-ID: <di50hk$2gr$1@polsl.gliwice.pl>
References: <di3kdp$1rc$1@inews.gazeta.pl> <1...@i...from.poznan>
<di3oo7$34d$1@atlantis.news.tpi.pl> <di3pfk$pme$1@nemesis.news.tpi.pl>
<di3qho$tf5$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1128662389 2587 213.227.72.169 (7 Oct 2005 05:19:49 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Oct 2005 05:19:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249500
Ukryj nagłówki
> > Dobre parowki mozna kupic w cenie od 8 do 14 zl za kg. Trzeba znac
> > producenta.
> >
>
> kurcze , nareszcie ktoś normalny, bo już myślałem że pomyliłem grupy,..
> jestem ciekawy ilu w Polsce ludzi stać na parówki za 40 zł kg
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Jędrek
Dokladnie ..
U mnie w sklepie (nie nie moim sklepie hehehe) czesto bywaja parowki slaskie
(cienkie . w folii .. jak "normalne" parowki"
Z DuDy ...
jak dla mnie sa the best .. lekko podwedzane . maja niepowtarzalny smak
Cena ?? waha sie od 6-8 zl za kg
Jedyna ich wada jest to ze przy "niewprawnym" gotowaniu pekaja ..
POlecam cos takiego :
Parowki obieramy ze "skorki" (folii) . nacinamy . lekutko przesmarowac
olejem (ja uzywam oliwy) . naciac . przyprawic wg gustu (ja lubie posypac
papryka .. slodka .. posmarowac odrobinke przecierem (lub koncentratem)
pomidorowym (znowu cos polece . ostatnio dorwalem 3 rodzale przecierow .. z
ziolami . z czosnkiem .. z papryka .. Pudliszki . Pycha . szczegolnie z
ziolami mi odpowiada .. i z czosnyczkiem) wsadzamy do nagrzanego ~180 stopni
piekarnika .. podpiekamy "az sie otworza" .. potem na wierzch .. serek zolty
.. "zapiekac" ok. 5 minut .. (az sie serek stopi . Mozna go lekko przypiec
zeby byl lekko chrupiacy ) i ........................... gotowe :)]
MOzna na kolacyjke . z siakas suruweczka podawac .. mozna na obiadek .. z
siakimis wymyslnymi frytkami i surowka - za starych czasow kupilem taki
"ptrzyrzad" do robiebia spiralek z warzyw .. Robi sie takim czyms spiralke z
ziemniaczka .. "rozciaga" sie na .. druciku .. smazy w glebokim oleju ..
wychodzi fajne cus :)
Pozdrawiam i zycze smacznego Kondziorek
|