Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news2.onet.pl!newsfeed.silweb.pl!pol
sl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: parowki...
Date: Fri, 7 Oct 2005 07:27:19 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 31
Message-ID: <di50vl$2lq$1@polsl.gliwice.pl>
References: <di3kdp$1rc$1@inews.gazeta.pl> <1...@i...from.poznan>
<di3oo7$34d$1@atlantis.news.tpi.pl> <di3pfk$pme$1@nemesis.news.tpi.pl>
<di3qho$tf5$1@news.onet.pl> <o...@i...from.poznan>
<di3s0f$gta$1@atlantis.news.tpi.pl> <17gu6xt7d1x5t$.dlg@iska.from.poznan>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.gliwice.pl 1128662837 2746 213.227.72.169 (7 Oct 2005 05:27:17 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...gliwice.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 7 Oct 2005 05:27:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249501
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:17gu6xt7d1x5t$.dlg@iska.from.poznan...
> Dnia 2005-10-06 20:59:51 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *maf* skreślił te oto słowa:
> > Dobre parowki robia
> > takze zaklady w Krotoszynie. Ja kupuje u "Bystrego" ze Swarzedza, ktory
> > dostal medal w zeszlym roku na Polagrze za "biala kielbase" /biala po 10
do
> > 12 zl za kg/.
>
> Może ktos skorzysta, ja nigdy nie lubiłam białych parzonych. Ale za to
> przekonałam się do białej polskiej surowej - a że jest droższa od zwykłych
> białych... mimo że jest polska, a nie importowana - cóż, ja uważam że za
> jakość się płaci, i tyle.
>
Dokladnie tak .. Biala parzona siakos mi nie podcghodzi wogole . Twarda .
lykowata .. sucha (a kupowalem w roznych sklepach . od roznych producentow)
a biala surowa ... mniam . jak sie ja "upiecze" z odpowiednimi dodatkami
(czosnyczek , lisc laurowy , siele angielskie , gorczyca biala , tymianek ,
pieprz , cebula , jalowiec , polac troszku olejem - piec w 180-ciu stopniach
. zeby lekko "bulbala" . w naczyniu zaroodpornym , pod przykryciem przez
jakies 1,5 godziny .. potem mozna na kfilke odkryc zeby z wierzchu podpiec
.)
Pycha .. na obiadek .. Moja Kobieta robi na swieta .. potem jemy to z
chrzanem swierzo tartym (najlepiej swpim jesli ktos ma cierpilwosc hie hie
hie)
POzdrawiam zyczac smacznego
Kondziorek
|