Data: 2004-11-30 14:57:42
Temat: Re: pasztecik
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Pati napisał:
> Wczoraj natknęło mnie na pyszny domowy pasztecik, jest tylko mały
> szkopuł-nigdy czegoś takiego nie robiłam. Może macie jakis swój najlepiej
> sprawdzony przepis.
Dobre są takie: 300 g zamrożonego ciasta francuskiego, lub robionego
samodzielnie, żółtko do posmarowania.
Z tej ilości rozwałkowanego ciasta wycinasz 6 kółek (szklanką) i 6
pierścieni (szklanka i kieliszek). Pierścienie smarujesz żółtkiem,
układasz na blasze na kółkach, a osobno układasz małe kółeczka (te od
kieliszka), tez je zółtkujesz. Musisz zrobić z folii alu małe kominki i
włożyc je w otwory w pasztecikach, inaczej "zarosną" w pieczeniu.
Pieczesz ok. 15 min. w temp. 220-230 stopni, upieczone napełniasz ragout
czy czym lubisz, np. ja najchętniej grzybami.
Jeden pasztecik może być za mało :)
--
pa, Basiabjk
|