Data: 2005-08-30 10:45:49
Temat: Re: patelnia żeliwna czy teflonowa
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "bib" <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:df1b92$ebp$1@atlantis.news.tpi.pl...
> bebekot wrote:
> >
> > Jeszcze przypomniało mi się, że są patelnie ze stali nierdzewnej,
podobno lepsze
> > i zdrowsze w uzytkowaniu od patelni teflonowych. Czy to jest prawda?
> >
> Z mojego doświadzczenia wynika co następuje:
> - patelnia żeliwna zawsze w końcu też się zużyje i zaczną do niej
> przywierać potrawy, a wtedy umycie czegoś takiego to koszmar, stal
> nierdzewnato nadaje się do smażenie w głębokim tłuszczu i duszenia, na
> nowej patelni ze stali nierdzewnej nie udało mi się nigdy usmażyć jajek
> sadzonych które by nie przystały do dna.
> - teflon jest całkowicie nieprzyswajalny dla organizmu i nawet jeśli go
> połkiniesz to poprostu go wydalisz
> - jest kilka rodzajów teflonu i tworzyw teflonopodobnych, dotychczas
> używałem zwykłych i tefala (te z czerwoną kropą na środku) ale
> wytrzymywały góra 7 miesięcy, tefal padł po 5 miesiącach (były pokryte
> teflonem o nazwie calssic), w końcu kupiłem patelnię z teflonem
> platinium (czy jakoś tak) i tego jak naraze (2 miesiące) nie udało mi
> sie nawet zarysowć
>
> pozdrawiam
> bib
A ja uzywam najzwyklejszych aluminiowych patelni takich co to maja juz
ponad 40 lat..i jakos nie odczuwam porzeby kupowania róznych cacek
za niewiadomoile kasy ...a na tych co mam udaje sie wszystko..i jajko
sadzone i kotlet
i sos jak trzeba..
a jak sie co przypali to trzeba wyszorowac tylko i juz...
Marek
|