Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.torun.pl!no
t-for-mail
From: "ostry" <o...@e...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczen wolowa
Date: Mon, 24 Jan 2000 10:35:07 +0100
Organization: TORMAN
Lines: 40
Message-ID: <86h6dj$m06$1@flis.man.torun.pl>
References: <XMTi4.55092$X3.1158642@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.50.2
X-Trace: flis.man.torun.pl 948706547 22534 158.75.50.2 (24 Jan 2000 09:35:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2000 09:35:47 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3155.0
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3155.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21615
Ukryj nagłówki
Wymagania faktycznie spore :)
Przede wszystkim to wołowina wcale nie jest taka chuda jak mogłoby się
wydawać..........
Na pieczeń proponuję Ligawę ( rzeźnikiem nie jestem, ale wiem, że ten
kawalek wołowiny nadaję się do wszystkiego.
Mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy solą, czosnkiem, piprzem i czerwoną
papryką ( suszoną ) słodką. Odstawaimy do lodówki przynajmniej na 24 h.
lepiej 48 ).
Dodatki do pieczenia - marchew w talarkach, obrane szalotki ( ok. 0,5 kg) -
dzielimy na dwie porcje ( i marchew i cebulę ). Połowę porcji cebuli
przekrawamy na pół ( tej cebuli użyjemy do pieczenia ). Z przypraw potrzebny
będzie rozmaryn ( najlepiej świeży ) oraz majeranek i czerwona papryka
słodka.Sól i pieprz do smaku.
Mięso smarzymy na patelni ( w całości ) tak aby się rownomiernie
zarumieniło, następnie przekładamy do brytfanki, dolewamy bulionu - ok. 1
litr( może być grzybowy ), wsypujemy pierwszą porcję marchwi i cebulek
przekrojonych ), wkładamy dwie galązki rozmarynu świeżego, ewentualnie
wsypujemy dwie łyżeczki suszonego, majeranek - też dwie łyżeczki suszonego.
Brytfankę wstawiamy do rozgrzeanego piekarnika ( 240 stopni ) i pieczemy, aż
mięso zmięknie ( trzeba pilnować aby bbulion nie wyparował cały, ewentualnie
dolewać wody ). Jak mięso zmięknie ( tak na oko powinno mu brakować 30
mniut ) wyjmujemy brytfankę, wybieramy całą marchew i cebulę, mięso
wyciągamy i kroimy w plastry, wkładamy zpowrotem i wrzucamy świeżą porcję
marchewki i cebulki. Wsatwaimy do piekarnika na 30 minut. Natępnie
wyciągamy, mięso kładziemy na półmisek dekorujemy marchewką i cebulką
wybraną z pieczeni ( tą wstawioną na 30 minut ). Sos na kuchence doprawiamy
do smaku, zagęszczamy mąką i śmietaną. Podawać z ziemniakami oraz kapustą
czerwoną na krótko.
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
|