Data: 2011-12-13 10:57:22
Temat: Re: pieczenie chleba- problem
Od: <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "p 47" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:jc11a1$o2e$1@news.task.gda.pl...
> Od pewnego czasu piekę chleb w tzw. automacie do pieczenia pieczywa,
> najczęsciej z gotowych mieszanek.
> Jakośc wypieków jest zazwyczaj zdecydowanie lepsza od kupnych.
> Jednakże b. często napotykam na niezrozumiały, sprzeczny z fizyką problem,
> a mianowicie mimo, że chleb po wyrobieniu doskonale wyrasta, to w
> momencie, gdy program dochodzi do początku fazy wypieku (włącza się
> grzałka do pieczenia) to wtedy wyraźnie on opada (nawet do ok. 40%
> pierwotnej objętości).
Bo zbyt długo rośnie. Skróć nieco czas wyrastania. Pieczenie trzeba
uruchomić nieco wcześniej niż wyrastanie osiągnie swoje maximum.
Wówczas końcowa faza rośnięcia nastąpi po włączeniu grzałki
i ustanie w momencie, gdy temperatura będzie już wysoka, a to
zapobiegnie opadaniu.
Swoją drogą - też polecam zakwas. Nie da się go pogodzić
z programami maszyny, bo wymaga dłuższych czasów wyrastania
i pieczenia, ale z powodzeniem da się używać w maszynie,
trzeba tylko kontrolować proces i przełączać programy ręcznie.
Pozdrawiam...
vVojtek
www.frozentime.prv.pl
|