Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: p...@a...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pilaw
Date: 25 Jun 2004 19:59:55 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 44
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <4...@n...stanpol.com.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1088186395 9071 213.180.130.18 (25 Jun 2004 17:59:55
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Jun 2004 17:59:55 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 192.168.0.247, 81.210.123.162, 192.168.243.37
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040206
Firefox/0.8
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205936
Ukryj nagłówki
> p...@a...pl wrote:
> >>On Tue, 22 Jun 2004 16:29:32 +0200, platynka wrote:
> >>
> >>
> >>>Swego czasu udalo mi sie uzyskac 'lekcje pokazowa' jak sie gotuje
> >>>prawdziwy, tadzycki plow.
> >>
> >>to sie podziel przepisem :))
> >>
> >
> >
> > Za swoja skleroze nie odpowiadam - nie robilam tego, skoro przyprawy i tak nie
> > moglam dostac. A w sumie sama degustacja tez byla interesujaca.
> >
> > Kobieta robila to w sporym garnku. Najpierw olej (dala zwykly, roslinny, jaki
> > konkretnie nie pamietam), po rozgrzaniu kurczak w porcyjkach (udka, skrzydelka
> > itp). Do zrumienionego kurczaka marchew pokrojona w paski - ma sie posmazyc. Na
> > to ryz (uprzednio namoczony w wodzie, zeby zmiekl). Jak ryz juz sie podsmazyl
> > (tak jak zazwyczaj sie podsmaza ryz w tluszczu) zalala to wrzatkiem,
> > zaznaczajac, ze ma byc bardzo wrzacy ;) Do srodka dala glowke czosnku (obrana,
> > ale zabkow nie obierala - w calosci byly) i byc moze rodzynki. I oczywiscie TA
> > przyprawa, sporo, bardzo sporo.No i sol i pieprz. Nie pamietam, czy byla do tego
> > dawana cebula :( I to sie gotowalo jakis czas. Jak ja spotkam to ja jeszcze
> > dopytam o szczegoly. Byc moze uda mi sie ja odwiedzic w te wakacje.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> > Platynka
> >
> No to wedlug mnie ten plow (pilaw) ma tyle wspolnego z oryginalnym
> tadzyckim, co moje 'wariacje na temat'. Prawdziwy robi sie z baraniny,
> nie kurczaka.
>
> BK
Jest jeszcze mozliwa wersja ze to byl ten drugi, ktorego pochodzenia nie
pamietam ;) Z tego co slyszalam to tylko wieprzowina nie moze byc dodana.
Pozdrawiam
Platynka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|