Data: 2003-04-12 19:02:54
Temat: Re: [pizza] no i niezbyt sie udała ;-)
Od: "brow\(J\)arek" <b...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "*madzik*" <b...@b...op.pl> napisał w
wiadomości news:b794nj$ccq$1@inews.gazeta.pl...
> Juz wiem, ze mieszanka maki zytniej i pszennej nie jest dobra, oraz
ze musze
> dac ciensza warstwa ciasta pod skladniki. Czas pieczenia na 200
stopni ok.2
> 0-25 min.
> Jakies inne cenne uwagi? Za ktore z gory oczywiscie dziekuje :-)
> Co innego moglam zle zrobic?
>
>
> (ciasto: 50dkg maki, 5 dkg drozdzy rozpuszczonych w szklance cieplej
wody, 5
> lyzek oliwy - uroslo jak trzeba przed pieczeniem, ladne bylo
drozdzowe.... t
> ylko cos nie za dobre w smaku po upieczeniu ;-). Przepis z
Biblioteczki Pora
> dnika Domowego)
A sól była ? Jak nie posoliłaś to nie dziw, ze smak nietęgi.
Ja tam zawsze 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, szklanka wody, szczypta
(taka między 3 palce), łyżeczka cukru, 2-3 łyżki oliwy.
Drożdże mieszam z cukrem po chwili dolewam ciepłej wody - zostawiam aż
"zabuzuje".
Mąka na stolnicę + sól, oliwa i na koniec woda z drożdżami. Wyrabiam
aż przestanie się kleić. Na 20-30 min do piekarnika na 40-50 st.C.
Potem jeszcze raz wyrobić i jest gotowe do przykrycia "treścią".
--
brow(J)arek pozdrawia (ten od Iw.ony)
|