Data: 2002-01-11 09:53:29
Temat: Re: plesniak
Od: "Magda G." <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "stsal" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a1lhu7$ora$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik anda <a...@k...chip.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > robilam porzadek w szufladzie z rachunkami ...
> > rachunku nie znalazlam, ale wpadl mi w rece przepis kolezanki na
plesniaka
> >
> > ciasto proste, szybkie i wg moich znajomych smaczne
> >
> > plesniak magdy
> > 3 szklanki maki
> > 1 kostka margaryny
> > 1/2 kostki masla
> > 3 jajka
> > 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
> > cukier waniliowy
> > 2 lyzki kakao
> > orzechy, rodzynki
> > powidla sliwkowe
> >
> > z maki, margaryny, masla, zoltek, proszku do pieczenia zagniesc ciasto
> > podzielic na 3 czesci, jedna wykleic tortownice, druga wlozyc do
> > zamrazalnika, trzecia zagniesc z kakao i rowniez wlozyc do zamrazalnika
> > ciasto w tortownicy posmarowac powidlami, posypac orzechami i rodzynkami
> > na to zetrzec na tarce ciasto kakaowe
> > ubic na sztywno piane z bialek i szklanki cukru
> > na wierzch zetrzec biala czesc ciasta
> > piec 45-50 min w tem 180 stopni
> > cieple posypac cukrem pudrem
> >
> > (porcja na duza tortownice)
> >
>
> Jednym z sekretów pleśniaka jest dżem. Im bardziej kwaśny, tym pleśniak
> lepszy :) Ulubiony dżem mojej mamy do tego ciasta, to dżem porzeczkowy,
> potwornie kwaśny i właściwie jedyne jego zastoswanie, to właśnie pleśniak
:)
>
> Anka - bardzo lubiąca pleśniaki :)
>
u mnie to ciasto zowie się Kruszon i zamiast dżemu, rodzynek i orzechów daję
tam odcedzony agrest z kompotu - rewelacja. Zdarzyło mi się też jeść wersję
z przesmażonymi jabłkami i jeszcze inną coś a la sernik. Każda bardzo
smaczna :-))
Pozdrawiam
Magda
|