Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poledwica po angielsku-rezultat- imieniny
Date: 25 Feb 2002 21:19:16 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 48
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <a5e49e$ik8$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1014668356 23252 192.168.240.245 (25 Feb 2002 20:19:16 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Feb 2002 20:19:16 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.99.165.8, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97471
Ukryj nagłówki
> Gratuluje!
> Zrobienie TTTTTTTTTTTTTAAAKKIIICCCHHH imienin to jest COS ,sama jak czytalam
> menu to mi slinka ciekla :-)
> czy moglabym w zwiazku z tym poprosic o przepis na sledzia w miodzie,salatke
> z kurczaka,i jajka faszerowane
> z gory dziekuje
> Ania Wojciechowska
>
Sałatka z kurczaka wędzonego - podaję proporcje na Twoich 16 gości:
- 1 kurczak wędzony
- 2 puszki kukurydzy
- 50 dag suszonych śliwek kalifornijskich (najlepsze: SUNSET SWEET);
- 15 dag orzechów włoskich
- pieprz (sól niekoniecznie, bo kurczak jest sam z siebie słony).
- słoik majonezu.
Jajka faszerowane:
6 jajek na twardo, 1 surowe jajko, musztarda, pieprz, sól, posiekana nać
pietruszki, posiekany szczypiorek, masło, byłka tarta.
Jajka na twardo przeciąć wzdłuż skorupek i delikatnie wyjąć łyżka, uważać, abyć
nie popsuć skorupki. Przecisnąć przez praskę do jajek i wymieszać z: solą,
pieprzem, Maggi, musztardą, jednym surowym jajkiem, siekaną pietruszką i
szczypiorkiem.
Wkładać łyżką do skorupek, maczać w bułce tartej i usmażyć na masełki. Podawać
na zimno. Bardzo smaczne.
Sledzie w miodzie
tacka śledzi - chyba 25 dag (może być lisner)
trzy spore cebule
oliwa do smażenia
dwie - trzy łyżki octu - zleży, jak ostre się lubi - uwaga może być winny
koncentrat pomidorowy
3 liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
3 łyżki miodu (znowu może być ciut mniej/więcej - ja daję na oko)
Cebulę pokroić na piórka, oliwę rozgrać na patelni, usmażyć cebulę na szklisto,
dodać liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, ocet, miód,
pieprz i przez chwilę podusić, żeby wyszedł z tego gładki sos (oczywiście
kawałki cebulki zostają).
Smacznego
Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|