Data: 2002-02-26 18:30:42
Temat: Re: poledwica po angielsku-rezultat- imieniny
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<a...@p...onet.pl> wrote:
>> <a...@p...onet.pl> wrote:
>>
>> (ciach)
>> W sobote "mlodziez" (po 40stce)
>> Zupa z miesem mielonym na pikantnie - daj przepis, bo brzmi skamowicie
>Poledwica i gicz z sarny - też proszę o przepis, bo zapisałam się u myśliwego
>na sarnę (ciach)
Zupa z mielonym jest bez proporcji bo robię ja sama na "oko".
Na pewno trzeba solidna porcje mielonego usmazyc na patelni i
doprawic (dobrze porozgniatac widelcem grudy). Wrzucamy to potem
do przygotowanego bulionu (na wloszczyznie) i dodajemy inne
warzywa sezonowe - koniecznie papryka czerwona, zielona w
kawleczki, doskonale pasuje cukinia (jesli mloda to w talarki a jesli z
tych duzych to w kostke), kawalki pomidora i gotowac, probowac
doprawiac i niech pyka. (mozna dodac pieczarki w pol krazkach
podsmazone na masle). Konczac gotowanie dorzucic sos pomidorowy
(koncentrat, sok pomidorowy) - doda kwasku i koniecznie
czerona fasole z puszki bez tej zalewy (na koncu raczej bo potrafi
sie rozgotowac a ma byc dosc jedrna). Powinno sie ja mocno
doostrzyc, zmiazdzyc zabek czosnku, po bazyliowac, po tymiankowac i
popieprzyc. Wszystko na oko i z wyczuciem.
Dodam ku scislosci ze w marwym warzywnym sezonie doskonale
sprawdza sie mrozonka typu leczo, paprykarz - koniecznie z papryka...
Miesa wkrotce...
AgataW.
|