Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poledwica po angielsku-rezultat- imieniny
Date: Tue, 26 Feb 2002 18:30:42 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <a5gk01$i8f$1@news.tpi.pl>
References: <a5g74h$cva$1@news.tpi.pl> <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014747970 18703 217.96.222.87 (26 Feb 2002 18:26:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Feb 2002 18:26:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97664
Ukryj nagłówki
<a...@p...onet.pl> wrote:
>> <a...@p...onet.pl> wrote:
>>
>> (ciach)
>> W sobote "mlodziez" (po 40stce)
>> Zupa z miesem mielonym na pikantnie - daj przepis, bo brzmi skamowicie
>Poledwica i gicz z sarny - też proszę o przepis, bo zapisałam się u myśliwego
>na sarnę (ciach)
Zupa z mielonym jest bez proporcji bo robię ja sama na "oko".
Na pewno trzeba solidna porcje mielonego usmazyc na patelni i
doprawic (dobrze porozgniatac widelcem grudy). Wrzucamy to potem
do przygotowanego bulionu (na wloszczyznie) i dodajemy inne
warzywa sezonowe - koniecznie papryka czerwona, zielona w
kawleczki, doskonale pasuje cukinia (jesli mloda to w talarki a jesli z
tych duzych to w kostke), kawalki pomidora i gotowac, probowac
doprawiac i niech pyka. (mozna dodac pieczarki w pol krazkach
podsmazone na masle). Konczac gotowanie dorzucic sos pomidorowy
(koncentrat, sok pomidorowy) - doda kwasku i koniecznie
czerona fasole z puszki bez tej zalewy (na koncu raczej bo potrafi
sie rozgotowac a ma byc dosc jedrna). Powinno sie ja mocno
doostrzyc, zmiazdzyc zabek czosnku, po bazyliowac, po tymiankowac i
popieprzyc. Wszystko na oko i z wyczuciem.
Dodam ku scislosci ze w marwym warzywnym sezonie doskonale
sprawdza sie mrozonka typu leczo, paprykarz - koniecznie z papryka...
Miesa wkrotce...
AgataW.
|