Data: 2006-08-16 13:03:55
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA
Od: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ebsv36$hpe$1@nemesis.news.tpi.pl...
(...)
>>> Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
>>
>> aha, czyli nie na temat. co dopierwszej odpowiedzi ta smietana
>> ktora mam jest tak gesta, ze lyzka w niej stoi, wiec trudno to cos
>> "pour into sth" :)
>>
>> iwon(K)a
>
> Zadałaś pytanie, które świadczy o małym doświadczeniu kulinarnym.
> Podstawowe zasady przy zagęszczaniu przy pomocy śmietany to:
> 1) Lepiej mąkę rozrobić z wodą i chwilę pogotować (tutaj prawdopodobnie
> proszek w torebce - więc tak samo).
> 2) Śmietanę rozprowadzić wodą ciepłą - łatwiej się miesza, wlać i
> zagotować - po to by potrawa nie fermentowała - gdy nie zostanie zjedzona
> natychmiast.
> 3) Śmietany nie rozrabiać mlekiem, może się zwarzyć i tych zgęstków nie da
> się rozprowadzić. Popsuje się wygląd i smak (podobnie może być z jogurtem,
> kefirem)
> 4) Barszcze na maślance, kwaśnym mleku, serwatce soli się na koniec
> gotowania.
> 4) Zieleninę dodać po zagotowaniu śmietany.
o rany za duzo tego, pozostane wiec przy moim doswiadczeniu :))
btw sos wyszedl dobry :)
iwon(k)a
>
>
|