Data: 2006-08-16 13:10:28
Temat: Re: pomocy-przepis z IKEA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:ebv53t$u4a$1@news.onet.pl...
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:ebsv36$hpe$1@nemesis.news.tpi.pl...
> (...)
>>>> Odpowiedziałem na twoje pytanie. Konkretnie.
>>>
>>> aha, czyli nie na temat. co dopierwszej odpowiedzi ta smietana
>>> ktora mam jest tak gesta, ze lyzka w niej stoi, wiec trudno to cos
>>> "pour into sth" :)
>>>
>>> iwon(K)a
>>
>> Zadałaś pytanie, które świadczy o małym doświadczeniu kulinarnym.
>> Podstawowe zasady przy zagęszczaniu przy pomocy śmietany to:
>> 1) Lepiej mąkę rozrobić z wodą i chwilę pogotować (tutaj prawdopodobnie
>> proszek w torebce - więc tak samo).
>> 2) Śmietanę rozprowadzić wodą ciepłą - łatwiej się miesza, wlać i
>> zagotować - po to by potrawa nie fermentowała - gdy nie zostanie zjedzona
>> natychmiast.
>> 3) Śmietany nie rozrabiać mlekiem, może się zwarzyć i tych zgęstków nie
>> da się rozprowadzić. Popsuje się wygląd i smak (podobnie może być z
>> jogurtem, kefirem)
>> 4) Barszcze na maślance, kwaśnym mleku, serwatce soli się na koniec
>> gotowania.
>> 4) Zieleninę dodać po zagotowaniu śmietany.
>
>
>
> o rany za duzo tego, pozostane wiec przy moim doswiadczeniu :))
> btw sos wyszedl dobry :)
>
>
> iwon(k)a
Możliwe, że w mojej wersji sos byłby bardzo dobry, ten z torebki...
|