Data: 2002-10-08 07:36:16
Temat: Re: porto - ratunku
Od: "turecky" <t...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Asiunia <j...@p...gda.pl> napisał(a):
> do doprawienia sosu, ale powinno byc na nim napisane "Tawny". Innym nie
> ufaj...
>
> Co winiarnia to obyczaj. Nas pouczano u Sandemana i Rozesa, że tylko Vintage
> jest najlepszy.
> A.
VINTAGE - produkowany jest z winogron zebranych w jednym, podanym na
etykiecie roku. Najlepszy rodzaj porto. Produkowane w ograniczonych
ilościach, tylko ze starannie wyselekcjonowanych winogron zebranych w
najlepszych winnicach regionu D.O.C. Douro . O tym czy w danym roku będzie
produkowane Vintage decyduje producent. Porto Vintage jest deklarowane w
najlepszych latach, zwykle trzy- lub czterokrotnie w ciągu dekady, dopiero na
drugą wiosnę po zbiorach. Butelkowane po ok. 2 latach (wg przepisów pomiędzy
22 a 31 miesiącem) powinno dojrzewać w butelce przez "resztę swojego życia",
najmniej jednak przez 10 lat. Porto ze znakomitego rocznika w zasadzie
najlepiej wypić po upływie 15, a nawet 30 lat. Młode Porto rocznikowe jest
często zbyt agresywne, zawiera dużo taniny, z wiekiem zyskuje na delikatności
osiągając idealną harmonię smaku i mocnego aromatu dojrzałych czerwonych
owoców jagodowych
AGED TAWNY - dojrzewające w beczułkach przez 10, 20 lub 30 lat przed
butelkowaniem i skierowaniem do sprzedaży . Porto 10-letnie to mieszanka win,
których średni wiek starzenia w beczce wynosi ok.10 lat. Stare Porto ma
wspaniały aromat orzechów i fig. Dojrzewając nabiera pomarańczowo-brązowego
koloru.
L.B.V. - Late Bottled Vintage PORTO - rocznikowe, starzone przez cztery-sześć
lat w beczułkach (dłużej niż Vintage), potem zwykle filtrowane aby uniknąć
osadu w butelce. Stanowi kompromis pomiędzy intensywnym aromatem i smakiem
Vintage a delikatnością tawny. Tradycyjne, nie filtrowane porto ma znacznie
więcej aromatu. Podobne do PORTO rocznikowego ale lżejsze, nadaje się do
picia zaraz po zakupie.
VINTAGE CHARACTER - czerwone, owocowe wino, o ciemnym kolorze, bardzo
cieliste; do picia zaraz po zakupie.
SINGLE QUINTA - porto produkowane z gron uprawianych tylko w quincie, której
nazwa pojawia się na etykiecie.
COLHEITA - doskonałej jakości porto tawny z oznaczonego rocznika, długo (ok.7-
8 lat) starzone w drewnianych beczkach (bez mieszania z winami z innych
roczników) zanim zostanie dopuszczone do sprzedaży
ZWYKŁE, MŁODE PORTO WYSTĘPUJE W RODZAJACH RUBY - młode czerwone porto, o
charakterystycznym, rubinowym kolorze
TAWNY - najpopularniejszy rodzaj porto, często otrzymywane ze zmieszania
porto białego i czerwonego; stare tawny nabiera bursztynowego koloru dzięki
długiemu leżakowaniu w beczce i procesom utleniania WHITE - porto białe,
najlepiej smakuje schłodzone, podawane jako aperitif
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|