Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!s227.dhcp21
2-198-41.noos.FR!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poszukuje przepisu na ciasteczka z marmoladka
Date: Sat, 27 Mar 2004 00:51:06 +0100
Organization: Niesz & Niesz Ldt.
Lines: 32
Message-ID: <1...@y...com>
References: <c420nu$epe$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: s227.dhcp212-198-41.noos.fr (212.198.41.227)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-15
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 1080344700 81590393 I 212.198.41.227 ([213977])
X-Priority: 3 (Normal)
X-Comment-To: ...
In-Reply-To: <c420nu$epe$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196364
Ukryj nagłówki
Le vendredi 26 mars 2004 ? 20:36:33, ... a écrit :
> Witajcie!
> Poszukuje przepisu na takie ciasteczka z marmoladka, bardzo czesto spotykane
> w cukierniach (na wage) - sa okragle lub owalne, wyciskane jakby szpryca, z
> kropla marmoladki na srodku. Nie przekladane marmolada a jakby pieczone z ta
> wlasnie nalozona kropa :) Nie sa one kruche, raczej ucierane, cos jakby
> piaskowe.
To jest ciasto "sablé" (doslownie "piaskowe" po fr., ale nie nasze
piaskowe). Jest to kruche ciasto z wieksza (niz zazwyczaj) zawartoscia
cukru.
> Nie wiem czy gdyby zrobic je np z ciasta na babke piaskowa to by
> nie wyszly podobne. Pytanie tylko co z ta marmoladka-czy to ma byc dzem czy
> konfitura czy po prostu marmolada.... I kiedy nalezy ja nakladac-przed
> wlozeniem do piekarnika (na to wyglada gdyz marmoladka jest jakby zatopiona
> lekko w ciescie)
IMHO kwestia odpowiedniego wydrazenia.
> czy moze po lekkim podpieczeniu....
Konfitury wyschna ale sie nie zageszcza. Mysle ze nalezy nakladac po wyjeciu z
piekarnika.
Ewcia
--
Niesz !
|