Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia problem - odmierzanie porcji makaronu Re: problem - odmierzanie porcji makaronu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: problem - odmierzanie porcji makaronu

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!k30g2000hse.googlegroups.com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Date: Mon, 9 Jun 2008 23:58:00 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 83
Message-ID: <e...@k...googlegroups.com>
References: <g2dn0r$8b1$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<6...@k...googlegroups.com>
<8wxjc07fkefr$.1cbwwg61l42ch$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 85.89.162.238
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1213081080 30363 127.0.0.1 (10 Jun 2008 06:58:00 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Tue, 10 Jun 2008 06:58:00 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: k30g2000hse.googlegroups.com; posting-host=85.89.162.238;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.14)
Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:313808
Ukryj nagłówki

On 9 Cze, 10:50, "i...@g...pl" <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Sun, 8 Jun 2008 15:02:04 -0700 (PDT), J-23 napisał(a):
>
>
>
> > On 7 Cze, 17:37, "i...@g...pl" <i...@g...pl> wrote:
> >> Dnia Sat, 7 Jun 2008 12:12:22 +0200, r...@n...pl napisał(a):
>
> >>> Witam,
> >>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu spageti. Albo
> >>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z dziurka ktora
> >>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie znalazlem w
> >>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
> >>> Pozdrawiam
> >>> Krzysiek
>
> >> Spaghetti gotowałam tylko 3 razy (moi nie rozumieją, co jest takiego w
> >> kluchach wymieszanych z pomidorowo-mięsną breją ;-P), ale od razu sobie
> >> ustaliłam ilość na dwie osoby jako tyle, ile obejmę kciukiem i palcem
> >> wskazującym. Tylko że ja mam bardzo(!) małe dłonie ;-P
>
> > Spaghetti to nie sa "kluchy", bo kluchy to moga byc ewentualnie w
> > rosole, albo jakiejs pomidorowce. Do spaghetti nalezy ugotowac makaron
> > nitki poddane w procesie produkcji pastyfikacji. Pastyfikacja jest
> > procesem mechanicznym, ktory umozliwia wytwarzanie makaronu pod bardzo
> > wysokim cisnieniem. Na skutek takiego dzialania wokol makaronu
> > powstaja polaczenie koloidowe. Czyli wytworzenie wokol niego warstwy
> > ochronnej zapobiegającej skleikowaniu skrobi. Dalej, powinien byc
> > wykonany z maki z pszenicy durum - wloskiej pszenicy twardej. Makarony
> > te charakteryzuja sie wysoka jakoscia i walorami smakowymi, dajace sie
> > ugotowac al dente. Sosy to nie jest breja pomidorowo miesna.
> > Podstawowy sos wykonuje sie z dobrej oliwy z piewszego tloczenia,
> > czosnku, pasty pomidorowej (nie uzywa sie pomidorow, bo dlugo trzeba
> > by je redukowac) czosnku i bazylii. Czas przyrzadzenia porcji dla
> > dwoch osob nie powinien byc dluzszy jak 17-20min. W garnku do
> > gotowania makaronu zagotowujemy wode. W tym czasie obieramy czosnek
> > 5-7zabkow, nastepnie miazdzymy obrane zabki, ale ich nie kroimy.
> > Wlewamy na duza patelnie oliwe, tyle zeby dno bylo calkowice zakryte,
> > a pozom byl na kilka mm. Oliwe podgrzewamy, i na rozgrzana wrzucamy
> > czosnek. Czosnek smazymy delikatnie, by sie jedynie rozpulchnil, ale
> > nie wolno doprowadzic do jego zbrazowienia. W tym czasie wrzucamy do
> > garnka makaron. Po zagotowaniu, gotujemy 8,5-9min, nie dluzej. Teraz
> > na podgrzana patelnie z przysmazonym czosnkiem wkladamy paste
> > pomidorowa, sporo tej pasty 1/2 sloiczka, albo wiecej. Aha, jak ktos
> > nie lubi czosnku to mozna go usunac z oliwy. Lekko podsmazamy paste, i
> > polewamy ja kilkoma lyzkami wody, z gotujacego sie makaronu. Makaron
> > nam "dochodzi". Odcedzamy go niezbyt dokladnie i wrzucamy do
> > przygotowanego na patelni sosu. Nigdy odwrotnie, czyli nie polewamy
> > sosem makaronu. Mieszamy przez porzucanie. I na koniec dokladamy
> > listki bazylii. Listki rwiemy palcami, nie kroimy ich nozem. Wazne
> > jest zeby makaron nie plywal w rosole, a jedynie go oblepil. Porcje na
> > talerze, i do tego kieliszek wytrawnego czerwonego wina. Nic o soleniu
> > nie bylo, bo jak nie mamy bazylii, to ostatecznie mozna uzyc kostke
> > Knora z bazylia, a ta juz jest slona dosc. Jak z bazylja swieza, to
> > solimy do smaku dobra gruboziarnista sola, pod koniec procesu
> > przygotowania potrawy. Pieprzu sie nie uzywa. Mozna ten rodzaj
> > spaghetti wzbogacic smakowo dobrym salami, albo wedzonym boczkiem,
> > albo dobra szynka. Wszystko to kroimy w drobne dosc paseczki, ale nie
> > przsmarzamy. Podgrzewamy jedynie na oliwie z czosnkiem. Dalej
> > przecier... i jak wyzej. Smacznego!
>
> > J-23 Flegiel von Trop
>
> Czosnek uwieolbiam, nigdy nie zesmażam, bo gorzknieje - wiadomo.
> Stosuję tylko własne pomidory - świeże lub przecier, do spaghetti podsmazam
> je aż do zagęszczenia, więc wskazówka "pół słoiczka" nic mi nie mówi.
> Twardego makaronu "moi" nie lubią, tak więc niestety, spaghetti u nas szans
> nie ma, ale dzieki za przepis, może kiedyś zrobię dla gości ;-P
> Przepis bardzo ładnie podany :-)

Taka kuchnia byla u mojej sw.pamieci mamy. Wszystko rozgotowane.

J-itede

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.06 i...@g...pl
10.06 Panslavista
10.06 Panslavista
10.06 J-23
10.06 J-23
10.06 Panslavista
10.06 J-23
10.06 Panslavista
11.06 J-23
11.06 Marek
11.06 J-23
11.06 Theli
11.06 J-23
11.06 Panslavista
11.06 Panslavista
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem