Data: 2008-06-10 06:50:27
Temat: Re: problem - odmierzanie porcji makaronu
Od: J-23 <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Cze, 11:57, "Panslavista" <p...@h...com> wrote:
> "Panslavista" <p...@h...com> wrote in message
>
> news:g2iupi$g4m$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
>
>
>
>
> > "MONI|<A" <moni|<a...@p...wp.pl> wrote in message
> >news:484cf2b9@news.home.net.pl...
>
> >>> Zawsze mam problem z odmierzeniem prawidłowej porcji makaronu spageti.
> >> Albo
> >>> ugotuje za duzo albo z malo. Wiem ze jest takie urzadzonko z dziurka
> >>> ktora
> >>> wskazuje wlasciwa grubosc wiąchy makaronu. Dotychczas jej nie znalazlem
> >>> w
> >>> sklepie. A moze macie jakis inny sposob?
> >>> Pozdrawiam
> >>> Krzysiek
>
> >> NA opakowaniu z makaronem jest zawsze określona masa.
> >> Jesli wiesz ile (g) zjadasz zazwyczaj, wystarczy mniej więcej podzielić
> >> na
> >> takie porcje paczkę makaronu.
> >> Wydzielona porcję ugotować , resztę porcji zapakowac w woreczki opisać i
> >> gotowe. Waga ani żadne specjalne urządzonko do tego nie jest potrzebne
>
> > Myszlenie godne nastojaszcziej komunistki i komunisty. Waga taka tania i
> > dostępna, a przede wszystkim bardzo przydatna w kuchni nawet dla bardzo
> > zaawansowanych kuchmistrzów.
> > Na Allegro:
> >http://www.allegro.pl/item372158011_elektroniczna_w
aga_kuchenna_inox_...
>
> > Zastosowanie bardziej szerokie niż urządzenie z różnymi otworami (naukowa
> > i techniczna nazwa - kalibrator), jak zwykle pobite tylko przez gest zwany
> > tip-top czyli "kółko" zrobione przy pomocy palca wskazującego i kciuka,
> > jako bardziej uniwersalne, co nieznaczy, że spagetti będzie po odmierzeniu
> > TIP-TOP.
> > P.S.
> > Ruski szpieg J-23 opisuje szpagacik, którego nie ma w instrukcjach
> > WŁOSKIEJ maszynki do spagetti firmy MARCATO, w której na spagetti
> > wystarczy zwykła mąka pszenna (wrocławska, poznańska, szymanowska, babuni
> > i jaka jeszcze kto woli), aby tylko na 1 (słownie - jeden) kg zastosować
> > 10 jajek i ani kropli wody.
> > Takie spagetti - gwarantuję - po ugotowaniu będzie AL DENTE !!!
>
> NAWET UGOTOWANE DO CAŁKOWITEJ UTRATY POSMAKU SUROWIZNY !!!
>
> - oświadcza, co następuje - Panslavista trenowany przez Marudę szpagetkami o
> różnym stopniu surowizny nazywanej przez nią AL DENTE - tłumaczy ją tylko
> nieznajomość języka włoskiego, dzięki czemu całe to "al dente" znaczy "wal
> dęte"... :-P))))))))))))))))))
> Ach te kobieciny!!!
Co to sa, te "szpagetki"?
J-itede
|