Data: 2010-09-04 14:57:29
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:4c813a1a$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Wobec stale pogarszajÄ
cej siÄ jakoĹci kupnych przecierĂłw pomidorowych
> (kiedyĹ wystarczyĹa maĹa puszka na zupÄ pomidorowÄ
, teraz spory
> sĹoik to za maĹo do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji
> zrobienia wĹasnych zapasĂłw. Sezon pomidorowy jeszcze w peĹni, wiÄc
> chyba nie jest jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposĂłb zrobiÄ przecierowe zapasy, ktĂłre sĹuĹźyĹyby potem
> do zup i sosĂłw? PotrzebujÄ Ĺatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Ewa
Mam starą sokowirówkę - zmielone maszynką do mięsa pomidory wrzucam do
sokowirówki. Po odwirowaniu przecier dzieli się na sok i pulpę, sok trafia
(po doprawieniu) do buteleczek - córka nosiła ze sobą do szkoły. Pulpa na
gorąco do twistów 0,5 litra. Miazga z sokowirówki trafia do lecza czy zupy
pomidorowej bez rozfasowywania...
Wczoraj Maruda zrobiła na woku jambolayę z kiełbasą - właśnie tam
trafiłyby teraz pomidory.
|