Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "yewka" <y...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na domowy twarog
Date: Thu, 11 Dec 2003 23:29:34 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 27
Sender: y...@o...pl@62.233.176.46
Message-ID: <brar4e$4pa$1@news.onet.pl>
References: <br97v0$7qq$1@news.polbox.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.176.46
X-Trace: news.onet.pl 1071181774 4906 62.233.176.46 (11 Dec 2003 22:29:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Dec 2003 22:29:34 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182899
Ukryj nagłówki
>
> Mleko i śmietanę wlać do garnka i wymieszać. Garnek z mlekiem wstawić do
> większego garnka, do którego wlać tyle wody, żeby nie sięgnęła brzegu
garnka
> z mlekiem. Mleko ze śmietaną podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż
> serwatka oddzieli się od płynu. Serwatka jest oddzielona, gdy łyżka
włożona
> do mleka po wyjęciu jest oblepiona grudkami twarogu. Ostudzić serwatkę,
> wkładając garnek do naczynia z zimną wodą i kilkakrotnie zmienić wodę, gdy
> się ogrzeje. Całkowicie ostudzoną serwatkę wylać na sito wyłożone gazą,
> osolić z wierzchu i pozostawić na kilka godzin do odcieknięcia. Odciśnięty
> twaróg podawać.
>
Hej, ja robię ser bardzo podobnie - w dużym garze podgrzewam mleko i gdy
jest już dobrze gorące, dodaję 1/2 l. kwaśnej śmietany (gdy zależy mi na
wyjątkowym serze do ciasta, to dodaję do mleka 20 dkg rodzynek). Podgrzewam
do momentu, aż zacznie się oddzielać serwatka i odcedzam ale potem
przyciskam (np. garnkiem z wodą) jeszcze między deskami, aby szybciej
odciekło- no to jest faktycznie pycha :-)
--
pozdrawiam - yewka
wroclaw
|