Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przepis na likierek Re: przepis na likierek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: przepis na likierek

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!o30g2000yqb.googlegroups.com!not-for-mail
From: JaMyszka <f...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na likierek
Date: Mon, 22 Mar 2010 00:04:01 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 108
Message-ID: <3...@o...googlegroups.com>
References: <3...@n...onet.pl>
<ho4s1b$6ep$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ho5vaf$pb$17@nemesis.news.neostrada.pl>
<ho65jq$bp7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 90.156.27.94
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1269241441 30069 127.0.0.1 (22 Mar 2010 07:04:01 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Mar 2010 07:04:01 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: o30g2000yqb.googlegroups.com; posting-host=90.156.27.94;
posting-account=5A-smgoAAAAc_VafBz-BafGlh1LXIJKB
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/532.5
(KHTML, like Gecko) Chrome/4.1.249.1036
Safari/532.5,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327510
Ukryj nagłówki

On 21 Mar, 23:00, "Panslavista" wrote:
> [...]
> Posiekane owoce bez pestek (dereń z pestkami) zasypać cukrem w słoju. Po
> paru miesiącach zalać wódką 70% lub lekko rozcieńczonym spirytusem. Gdy
> naciągnie przecedzić i odfiltrować. Ustawić procenty wódką lub spirytusem.

Jest kilka wersji pigwówki:
Przepis na pigwówkę - nalewka z pigwy
Mój przepis na nalewkę z pigwy, różni się od publikowanych na innych
stronach tym, że zalewam owoce przygotowanym przez siebie 70%
alkoholem. Spirytus pierwszym w okresie wydobywa z owoców o wiele
więcej substancji aromatycznych niż proponowana metoda zasypywania
owoców cukrem. Ale zacznijmy najpierw od przygotowania owoców. Umyte
i "pozbawione" pestek owoce pigwy rozdrabniamy lub kroimy na niezbyt
drobne kawałki. Całość umieszczamy w gąsiorku i zalewamy spirytusem. W
zależności jak intensywną nalewkę chcę uzyskać stosuję odpowiednią
proporcję:
1 l spirytusu ( około 70%)
1 - 1,5 kg owoców pigwy
Nastaw pozostawiam w ciemnym miejscu na okres 3 tygodni. Pamiętając
jednocześnie by codziennie zamieszać gąsiorkiem, pozwala to wydobyć o
wiele więcej substancji aromatycznych. Po zlaniu nastawu powinniśmy
uzyskać wywar o mocy około 50- 60% ( w zależności od ilości owoców).
To dopiero połowa prac jakie musimy wykonać.
Dosładzanie i leżakowanie nalewki
Powszechnie stosowana metoda zasypywania cukrem rozdrobnionych owoców
a następnie doprawiania soku spirytusem nie pozwala na uzyskanie
wysokiej jakości nalewki. Cukier zawiera dużą ilość drobnych
zanieczyszczeń, które przedostają się do soku i obniżają jakość naszej
nalewki. Moja metoda pozbycia się tych zanieczyszczeń polega na
rozpuszczeniu cukru w wodzie w proporcji:
1kg cukru
1kg wody
Tak przygotowany mieszaninę podgrzewamy i zbieramy z powierzchni
"szumowiny" tak jak ma to miejsce podczas ważenia brzeczki. W
rezultacie otrzymujemy czysty pozbawiony zanieczyszczeń roztwór,
którym możemy dosładzać wyciąg z owoców pigwy. Warto przypomnieć, że
po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników nasza nalewka musi
jednak dojrzeć i w tym celu odstawiamy gąsiorek w ciemne miejsce, by
po trzech miesiącach cieszyć naprawdę wyjątkową nalewką z pigwy.
Przepis na nalewkę z pigwy
Powyżej przedstawiłem ogólne zasady jakimi należy kierować się przy
wyrobie nalewki z pigwy. Dokładny przepis prezentuję poniżej.
Składniki na nalewkę z pigwy:
1,5kg owoców
1 l spirytusu (70%)
0,5 kg cukru
0,5 l miodu lipowego
0,7 l wody
Sposób postępowania oraz kolejne kroki opisałem wcześniej z tą jednak
różnicą, że do przepisu postanowiłem wprowadzić - miód lipowy. Z
pewnością uzyskam nalewkę jeszcze smaczniejszą. Może się to wydać
dziwne ale miód zawiera tak samo jak cukier dużą ilość zanieczyszczeń.
Więc wskazane jest podgrzewać i zbierać "szumowiny" wraz z
rozpuszczonym miodem. Okres dojrzewania nalewki z dodatkiem miodu
wydłuża się jednak o około miesiąc ale uzyskujemy w ten sposób
wyjątkową kompozycję smaków i aromatyczny bukiet. Pigwa dojrzewa
jesienią więc nasza nalewka będzie nadawała się do spożycia dopiero
zimą. Sylwester w domu będzie doskonałym momentem na spróbowanie i
wzniesienie toastu naprawdę wartościowym trunkiem.
http://www.pozycjonowanie.netmak.pl/nalewka-z-pigwy-
przepis.php
#
Nalewka pigwówka.
PROSTY, NIEZAWODNY PRZEPIS NA NALEWKĘ PIGWÓWKĘ:
0,50 kg owocow pigwy lub pigwowca
0,25 kg cukru
0,70 l wodki.
Owoce pokroic, wlozyc do sloja, zasypac cukrem. Po 3-4 dniach dolac
wodki.
Po miesiacu odcedzic, wlac do butelek.
Najlepsza po roku lezakowania.
Poczatkowo pigwowka jest w kolorze żółtym, z biegiem czasu nabiera
rubinowego koloru.
W smaku jest słodko-kwaśna [idealne połączenie smaków].
Znika zapach wódki można pić szklankami.
Ale jaki będzie efekt? :-)
Owoców nie wyrzucać, zalać wrzątkiem.
Bardzo smaczny [schłodzony] ok. 10% aperitif.
http://www.pigwowka.witryna.info/

Ja zrobiłam tę wersję z miodem. Nalewka jest naprawdę pyszna i coraz
pyszniejsza im dłużej stoi.
Niniejszym dziękuję @Zbisa za namówienie mnie na ten sposób
"zagospodarowania" pigwy :)))

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.03 JaMyszka
22.03 Panslavista
22.03 Panslavista
22.03 Panslavista
27.03 zbisa
28.03 KKrzych
31.03 JaMyszka
31.03 JBP
04.04 JaMyszka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?