Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!o30g2000yqb.googlegroups.com!not-for-mail
From: JaMyszka <f...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na likierek
Date: Mon, 22 Mar 2010 00:04:01 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 108
Message-ID: <3...@o...googlegroups.com>
References: <3...@n...onet.pl>
<ho4s1b$6ep$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ho5vaf$pb$17@nemesis.news.neostrada.pl>
<ho65jq$bp7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 90.156.27.94
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1269241441 30069 127.0.0.1 (22 Mar 2010 07:04:01 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Mar 2010 07:04:01 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: o30g2000yqb.googlegroups.com; posting-host=90.156.27.94;
posting-account=5A-smgoAAAAc_VafBz-BafGlh1LXIJKB
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/532.5
(KHTML, like Gecko) Chrome/4.1.249.1036
Safari/532.5,gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327510
Ukryj nagłówki
On 21 Mar, 23:00, "Panslavista" wrote:
> [...]
> Posiekane owoce bez pestek (dereń z pestkami) zasypać cukrem w słoju. Po
> paru miesiącach zalać wódką 70% lub lekko rozcieńczonym spirytusem. Gdy
> naciągnie przecedzić i odfiltrować. Ustawić procenty wódką lub spirytusem.
Jest kilka wersji pigwówki:
Przepis na pigwówkę - nalewka z pigwy
Mój przepis na nalewkę z pigwy, różni się od publikowanych na innych
stronach tym, że zalewam owoce przygotowanym przez siebie 70%
alkoholem. Spirytus pierwszym w okresie wydobywa z owoców o wiele
więcej substancji aromatycznych niż proponowana metoda zasypywania
owoców cukrem. Ale zacznijmy najpierw od przygotowania owoców. Umyte
i "pozbawione" pestek owoce pigwy rozdrabniamy lub kroimy na niezbyt
drobne kawałki. Całość umieszczamy w gąsiorku i zalewamy spirytusem. W
zależności jak intensywną nalewkę chcę uzyskać stosuję odpowiednią
proporcję:
1 l spirytusu ( około 70%)
1 - 1,5 kg owoców pigwy
Nastaw pozostawiam w ciemnym miejscu na okres 3 tygodni. Pamiętając
jednocześnie by codziennie zamieszać gąsiorkiem, pozwala to wydobyć o
wiele więcej substancji aromatycznych. Po zlaniu nastawu powinniśmy
uzyskać wywar o mocy około 50- 60% ( w zależności od ilości owoców).
To dopiero połowa prac jakie musimy wykonać.
Dosładzanie i leżakowanie nalewki
Powszechnie stosowana metoda zasypywania cukrem rozdrobnionych owoców
a następnie doprawiania soku spirytusem nie pozwala na uzyskanie
wysokiej jakości nalewki. Cukier zawiera dużą ilość drobnych
zanieczyszczeń, które przedostają się do soku i obniżają jakość naszej
nalewki. Moja metoda pozbycia się tych zanieczyszczeń polega na
rozpuszczeniu cukru w wodzie w proporcji:
1kg cukru
1kg wody
Tak przygotowany mieszaninę podgrzewamy i zbieramy z powierzchni
"szumowiny" tak jak ma to miejsce podczas ważenia brzeczki. W
rezultacie otrzymujemy czysty pozbawiony zanieczyszczeń roztwór,
którym możemy dosładzać wyciąg z owoców pigwy. Warto przypomnieć, że
po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników nasza nalewka musi
jednak dojrzeć i w tym celu odstawiamy gąsiorek w ciemne miejsce, by
po trzech miesiącach cieszyć naprawdę wyjątkową nalewką z pigwy.
Przepis na nalewkę z pigwy
Powyżej przedstawiłem ogólne zasady jakimi należy kierować się przy
wyrobie nalewki z pigwy. Dokładny przepis prezentuję poniżej.
Składniki na nalewkę z pigwy:
1,5kg owoców
1 l spirytusu (70%)
0,5 kg cukru
0,5 l miodu lipowego
0,7 l wody
Sposób postępowania oraz kolejne kroki opisałem wcześniej z tą jednak
różnicą, że do przepisu postanowiłem wprowadzić - miód lipowy. Z
pewnością uzyskam nalewkę jeszcze smaczniejszą. Może się to wydać
dziwne ale miód zawiera tak samo jak cukier dużą ilość zanieczyszczeń.
Więc wskazane jest podgrzewać i zbierać "szumowiny" wraz z
rozpuszczonym miodem. Okres dojrzewania nalewki z dodatkiem miodu
wydłuża się jednak o około miesiąc ale uzyskujemy w ten sposób
wyjątkową kompozycję smaków i aromatyczny bukiet. Pigwa dojrzewa
jesienią więc nasza nalewka będzie nadawała się do spożycia dopiero
zimą. Sylwester w domu będzie doskonałym momentem na spróbowanie i
wzniesienie toastu naprawdę wartościowym trunkiem.
http://www.pozycjonowanie.netmak.pl/nalewka-z-pigwy-
przepis.php
#
Nalewka pigwówka.
PROSTY, NIEZAWODNY PRZEPIS NA NALEWKĘ PIGWÓWKĘ:
0,50 kg owocow pigwy lub pigwowca
0,25 kg cukru
0,70 l wodki.
Owoce pokroic, wlozyc do sloja, zasypac cukrem. Po 3-4 dniach dolac
wodki.
Po miesiacu odcedzic, wlac do butelek.
Najlepsza po roku lezakowania.
Poczatkowo pigwowka jest w kolorze żółtym, z biegiem czasu nabiera
rubinowego koloru.
W smaku jest słodko-kwaśna [idealne połączenie smaków].
Znika zapach wódki można pić szklankami.
Ale jaki będzie efekt? :-)
Owoców nie wyrzucać, zalać wrzątkiem.
Bardzo smaczny [schłodzony] ok. 10% aperitif.
http://www.pigwowka.witryna.info/
Ja zrobiłam tę wersję z miodem. Nalewka jest naprawdę pyszna i coraz
pyszniejsza im dłużej stoi.
Niniejszym dziękuję @Zbisa za namówienie mnie na ten sposób
"zagospodarowania" pigwy :)))
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|