Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!plix.pl!newsf
eed1.plix.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.c
om!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostr
ada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.p
l!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na likierek
Date: Mon, 22 Mar 2010 08:30:43 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 39
Message-ID: <ho76g8$na5$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
<ho4s1b$6ep$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ho5vaf$pb$17@nemesis.news.neostrada.pl>
<ho65jq$bp7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<3...@o...googlegroups.com>
<ho7652$mi3$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abcj152.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1269243208 23877 83.6.225.152 (22 Mar 2010
07:33:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Mar 2010 07:33:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Antivirus: avast! (VPS 100321-1, 21/03/2010), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327513
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:ho7652$mi3$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> "JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
> news:35a8ea48-24a8-43f8-9a25-ecaf759b8cf7@o30g2000yq
b.googlegroups.com...
>
> Ja podałem ogólny przepis a nie precyzyjna recepturę.
>
> Technologia zależy od ilości owoców (ja mam pigwowca japońskiego, pigwa
> jest inną rośliną), oraz od oprzyrządowania. Męczyłem się sporo czasu
> ręcznie, obecnie kroję umyte owoce równikowo i końcem noża wyłuskuję
> pestki - równikowo, bo wystarczy jeden przekrój na owoc. Jest to
> najbardziej praco i czasochłonna czynność.
> Dawniej próbowałem różnych sposobów rozdrobnienia owoców - zbyt twarde
> do sokowirówki czy zwykłej tarki na grube oczka ręcznej czy na korbkę, a
> nawet elektrycznej. Sprawdziłem szatkownicę - tarcza krojąca na plasterki
> robota Fenomen Zelmera (może być dowolna maszynka odpowiedniej mocy
> krojąca na plasterki), niedawno nabyłem tarkę elektryczną produkcji
> litewskiej (Allegro), ma ona wymienne wkładki - tarkę zwykłą, tarkę z
> grubymi oczkami oraz wkładkę szatkującą.
> Co prawda nie testowałem na tej maszynce szatkowania, ale z tarciem
> ziemniaków poradziła sobie w mig. Prawdopodobnie będzie tak z pigwowcem.
> Maszynka ta pozwala na ciągą pracę w przeciwieństwie do robotów, które
> urobek gromadzą w mniejszym czy większym zbiorniku. Podstawić można
> garnek, dużą miskę czy nawet wiadro na stołku, ustawiając maszynkę wylotem
> nad skrajem blatu. Wydajność tarki 80kg ziemniaków na godzinę pracy, można
> je trzeć bez przerw na ochłodzenie silnika...
> Doskonała maszynka dla tych, którzy mają dużo warzyw, czy owoców, także
> do małej gastronomii.
Gadu - gadu, a walizka po peronie zmiata! Takie owoce w balonie lub
dużym słoju zalewa się syropem (pigwowiec nie ma dużo soku), syrop
zeszumowany, i po paru dniach zalewa rektyfikowanym spirytusem (bez fuzli),
więc jakość (bezbolesność głowowa) i smak gwarantowany. Po trzech miesiącach
zlewamy nastój, który filtrujemy. Owoce zalewamy znowu syropem i spirytusem
i zostawiamy na kolejne trzy miesiące. Potem zlewamy nastój, a owoce
zużywamy do herbaty, zamiast cytryny i prądu...
|