Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jur" <j...@w...post.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepraszam, ale...
Date: Fri, 29 Nov 2002 23:10:32 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 76
Message-ID: <as8omn$krp$1@news.tpi.pl>
References: <arlo7r$1ah$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa149.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1038607896 21369 213.76.85.149 (29 Nov 2002 22:11:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Nov 2002 22:11:36 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136768
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lusi" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:arlo7r$1ah$1@news.tpi.pl...
> Prośba moja własnie z tym przepisem związana -jesli Ktoś z
> Szanownych grupowiczów ma i mógłby sie "podzielic" przepisem, to z
góry
>
Sernik gotowany to jest moje że tak powiem popisowe ciasto, jeszcze
nigdy nie zdarzyło mi się żeby nie wyszedł i wszyscy w domu lubią go
chyba najbardziej:
SERNIK GOTOWANY
75 dag sera białego (ja używam śmietankowego - nie trzeba go mielić)
2 całe jaja
1 szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
aromat pomarańczowy
rodzynki
gotowy biszkopt
Ser jeśli śmietankowy to utrzeć jeśli nie to zmielić, dodać
jajka,cukier i margarynę, chwilę rozcierać a następnie gotować 15
minut(od
początku do końca a nie broń Boże od chwili zagotowania się)na małym
ogniu, ciągle mieszając. Pod koniec dodać rodzynki, aromat i mąkę
ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie (2 - 3 łyżki)mleka. Gorące
wylewać na biszkopt (przekrojony na 3 części) lub inne ciasto. Po
przestygnięciu wstawić do lodówki, a gdy będzie całkiem zimny polać
polewą czekoladową (przepis niżej)
BISZKOPT:
4 jaja
1/2 szkl mąki pszennej (tortowej)
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać jeszcze chwilę aż
się cukier rozpuści, dodać żółtka i wymieszać. pod koniec dodać obie
mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy (ja
używam takiej nie bardzo dużej ok. 24 cm chyba)i upiec.
Żeby biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika mam taki specjalny
sposób który wymyślił mój mąż (i to był genialny pomysł, być może to
śmiesznie zabrzmi ale w chwilę po wyjęciu go z piekarnika rzucam nim po
prostu o podłogę(oczywiście dnem tortownicy
do dołu) - jeszcze nigdy po tej operacji nie upadł.
No i jeszcze polewa:
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2 łyżki mleka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao
wymieszać kakao z mąką, cukrem i stopioną margaryną, ustawić naczynie
na bardzo małym ogniu. Mieszając podgrzać aż zgęstnieje.
KONIEC
Przepraszam za troszkę przydługi tekst, życzę powodzenia.
POZDRAWIAM
ANNIA
|