Data: 2020-11-29 19:08:46
Temat: Re: pyry z gzikiem
Od: cef <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2020-11-29 o 18:28, Zenek Kapelinder pisze:
> niedziela, 29 listopada 2020 o 09:08:51 UTC+1 cef napisał(a):
>> W dniu 2020-11-28 o 22:30, Zenek Kapelinder pisze:
>>
>>> Pierogi to kuchnia żydowska.
>>
>> Czyżby? I dlatego praktycznie nieznane
>> w samym Izraelu i tam gdzie
>> disapora żydowska niezwykle liczna?
>>
>> Poza tym kuchnia żydowska to już samo w sobie
>> jest nadinterpretacja, bo w zasadzie nie ma czegoś takiego.
>> To kuchnia wielu regionów - modyfikowana
>> i poddana regułom koszerności.
>> A już na pewno trudno obronić tezę, że
>> pierogi dali kuchni światowej właśnie Żydzi.
> Nie twierdzę że pierogi dali ludzkości Żydzi ale ze oni je do Polski przywieźli.
Nazywają je kreple i byly daniem podawanym w święto Kuczek. To święto ma 3,5 tysiąca
lat i obchodzone jest co roku. Tyle można wyczytać w wikipedii.
Z wikipedii można też wyczytać, że pierogi przyszły z Azji.
Za bardzo się z tym nie zgadzam.
Twierdzenie, że Żydzi przywieźli pierogi do Polski jest nieuprawnione.
My nie mamy żadnych własnych tradycyjnych potraw. Wszystko co jemy
zostało wymyślone gdzieś indziej. Własne potrawy mieli Żydzi i się nimi
z nami podzielili.
Nie byliśmy tak ekspansywną kulturą jak Żydzi czy Grecy,
żeby gdzieś na świecie przyjęło się to, co jedliśmy.
Żydzi owszem mieli jakieś własne kulinarne pomysły, ale w większości na
świecie przyjmowali i modyfikowali to, co napotkali na danym terenie
kulinarnym. Kreple to nasze pierogi -
a Żydzi co najwyżej zmodyfikowali nadzienie i nazwali po swojemu.
|