Data: 2020-11-29 22:12:55
Temat: Re: pyry z gzikiem
Od: dwa cepeliny <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Pierogi mogły przyjść do Polski skądkolwiek - najprawdopodobniej ze
> wschodu -
@ZK
Skąd masz pewność że w święto Sukkot podawano kreplach 3.5 tys lat temu ?
Teraz tak jest i to u Żydów aszkenazyjskich.
Jaki kraj diaspory taka ich kuchnia. Żydzi pod względem kuchni to najbardziej twórczy
naród na świecie.
Weź na ten przykład forszmak. W Polsce to potrawa z mięsa a wśród Żydów to potrawa ze
śledzia.
(taki tatar śledziowy). Ponieważ rodziny żydowskie były bardzo liczne trzeba było się
nieźle namęczyć żeby wszystkich nakarmić. I stąd lokalna twórczość. Śledzie były
tanie to przerobili kiedyś danie mięsne na danie rybne... zresztą z dobrym
skutkiem...
przepis na forszmak : śledź poszatkowany nożem tak jak nasz tatar + jabłko
poszatkowane + ugotowane jajko też w takiej postaci + sól pieprz. Z tego robisz kulki
wielkości piłki do golfa i jesz z przypiekanym chlebem razowym.
|