Data: 2003-10-23 09:46:11
Temat: Re: [pyt] ajerkoniak
Od: "Jerzy Nowak" <w...@g...WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
<m...@W...onet.pl> napisał(a):
> > Ja wiem, ze temat tego trunku byl wielokrotnie poruszany, ale mam pytanie -
> > czy ktos wie jak zrobic ajerkoniak zeby byl gesty i nadawal sie bardziej do
> > lizania niz picia? [...]
> Witam! Oto mój przepis na likier jajeczny:
> 5 żółtek
> puszka słodzonego skondensowanego mleka
> 1/4 l spirytusu
STOP!
Dość tych podróbek co to śmią nazywać się Ajerkoniakiem.
To co tu proponujecie to likiery mleczne z dodatkiem jajek.
Prawdziwy ajer nie ma kropli mleka. Jest robiony tylko z żółtek.
Bierze się ich 16 i kręci w makutrze z cukrem 400g + wanilia ale niezbyt dużo.
Po dokładnym utarciu a to trochę potrwa wlewać stopniowo (0,5 l) wodkę 40%.
Przelać ;-))) przełożyć do butelek 0,5 l (szt.2 ) i uzupełnić do pełna koniakiem
lub winiakiem. Moc powinna byc pomiedzy 18-25%.
To zależy od żółtek jakie duże będą.
Smacznego.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|