Data: 2003-10-23 12:18:13
Temat: Re: [pyt] ajerkoniak
Od: "" <m...@W...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> <m...@W...onet.pl> napisał(a):
> > > Ja wiem, ze temat tego trunku byl wielokrotnie poruszany, ale
mam pytanie -
> > > czy ktos wie jak zrobic ajerkoniak zeby byl gesty i nadawal sie bardziej
do
> > > lizania niz picia? [...]
>
> > Witam! Oto mój przepis na likier jajeczny:
> > 5 żółtek
> > puszka słodzonego skondensowanego mleka
> > 1/4 l spirytusu
>
> STOP!
> Dość tych podróbek co to śmią nazywać się Ajerkoniakiem.
> To co tu proponujecie to likiery mleczne z dodatkiem jajek.
>
> Prawdziwy ajer nie ma kropli mleka. Jest robiony tylko z żółtek.
> Bierze się ich 16 i kręci w makutrze z cukrem 400g + wanilia ale niezbyt
dużo.
> Po dokładnym utarciu a to trochę potrwa wlewać stopniowo (0,5 l) wodkę 40%.
> Przelać ;-))) przełożyć do butelek 0,5 l (szt.2 ) i uzupełnić do pełna
koniakiem
> lub winiakiem. Moc powinna byc pomiedzy 18-25%.
> To zależy od żółtek jakie duże będą.
> Smacznego.
> pozdr. Jerzy
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Witam! Podałam przepis na likier jajeczny. Co kraj to obyczaj, wiele potraw
nazywasz po swojemu. To co u mnie nazywa się np. kopytkami , u innych kluskami
leniwymi. Nie masz się więc co oburzać. Zarzyj lepiej kieliszeczek
ajerkoniaczku. Twój przepis chętnie też wykorzystam. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|