Data: 2003-10-23 10:14:49
Temat: Re: [pyt] ajerkoniak
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 2003-10-23 at 11:46, Jerzy Nowak wrote:
> STOP!
> Dość tych podróbek co to śmią nazywać się Ajerkoniakiem.
> To co tu proponujecie to likiery mleczne z dodatkiem jajek.
>
> Prawdziwy ajer nie ma kropli mleka. Jest robiony tylko z żółtek.
> Bierze się ich 16 i kręci w makutrze z cukrem 400g + wanilia ale niezbyt dużo.
> Po dokładnym utarciu a to trochę potrwa wlewać stopniowo (0,5 l) wodkę 40%.
> Przelać ;-))) przełożyć do butelek 0,5 l (szt.2 ) i uzupełnić do pełna koniakiem
> lub winiakiem. Moc powinna byc pomiedzy 18-25%.
> To zależy od żółtek jakie duże będą.
> Smacznego.
> pozdr. Jerzy
No no... To chyba bede musiala kupic koniak. Ale na poczatek zrobie z
polowy, bo mi szkoda tej jedynej flaszki wodki, ktora sobie
zaimportowalam ;-) Bo ja, widzisz, koniaku NIE ZNOSZE. I co jak mi nie
bedzie taki ajerkoniak smakowac ???
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
|