Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: racuchy z jabłkami
Date: Sun, 25 Apr 2004 19:10:11 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 36
Sender: p...@p...onet.pl@karwiny.multicon.pl
Message-ID: <c6grd9$s70$1@news.onet.pl>
References: <c6gf2i$9a0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: news.onet.pl 1082913001 28896 81.210.11.210 (25 Apr 2004 17:10:01 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Apr 2004 17:10:01 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199397
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jasti" <j...@C...interia.pl> napisał w wiadomości
news:c6gf2i$9a0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam. Niedługo zagoszczą u nas moi rodzice,a jako że mama ma ostatnio
> marzyła o dawno niejedzonych racuchach z jabłkami, chciałabym jej je
> przyrządzić, więc proszę Was bardzo o sprawdzony przepis, w miarę
możliwości
> dietetyczny ;-)
3 jaj, kefir, lub jogurt, lub śmietaną, mąka tyle żeby wyszło ciasto dość
gęste, ale jeszcze się lejące - można dodać proszek do pieczenia, żeby były
bardziej puchate.
Do tego 1/4 łyżeczki cynamonu i pół paczki cukru waniliowego, lub kroplę
zapachu śmietankowego, szczyptę soli.
Wymieszać trzepaczką.
Pokroić jabłka w kostkę, tak ok 1cm, wsypać do ciasta, wybełtać, smażyć
zgrabne, nieduże racuszki na średnio rozgrzanym tłuszczu.
Ew jabłka obrane pociąć w ok 1 cm plastry, wyjąć z nich środki (ogryzki? -
jak to się nazywa) i takie krążki obtaczać w cieście i smażyć.
Albo 2 wersja bardziej dietetyczna chyba, bo dużo mniej mąki wchodzi -
żółtka mieszamy z kefirem, białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z
masą żółtkowokefirową, + przyprawy, (nie dawać do tego proszku do pieczenia)
do tego delikatnie dodajemy 2-3 łyżki mąki. potem jabłka, smażymy. To ciasto
nie może stać i czekać - trzeba smażyć zaraz po zrobieniu bo opadnie.
Mają bardziej jajeczny smak, ale są dobre.
Podawać z cukrem pudrem, lub jakimś dżemem, miodem, żurawiną.
Sowa
|