Data: 2004-01-23 20:33:04
Temat: Re: rosol
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:
> A tak na serio, Wladyslawie, nasz naczelny kulinarny etymologu, czy
> moglys wyjasnic pochodzenie nazwy?
No przecież pisał, stosunkowo niedawno:
http://glinki.com/?l=aWDL
Pozwolę sobie zacytować stosowny fragment:
<cytat>
Pisalem, ze budyn i kisiel to leguminy? Legumina znaczyla niegdys
potrawe z nasion roslin straczkowych.
O konsysterncji galarety? Galareta to byla niegdy potrawa z kury.
Nasze "galarety" to byly "rosoly". Do dzisiaj to slowo oznacza galarete
po czesku. W czeskich ksuazkach kucharskich zreszta pod slowem "rosol"
znajdziemy tez nasze budynie,kisiele i tym podobne leguminy. Z kolei
slowo "rosol" pochodzi od "soli" i oznaczalo pierwtnie slony plyn. W
jezyku rosyjskim do dzisiaj rassol to plyn z kiszonych ogorkow czy
kapusty.Kiedy Rej pisal o tym, ze z cwikly jest dobry rosol, to myslal o
soku z zasolonych w beczce burakow.
Wladyslaw
</cytat>
Pedro.
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
|