Data: 2006-10-07 21:44:19
Temat: Re: rosol
Od: "MarcinP" <dzusUSUŃ@op.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jollen" <j...@e...pl> napisał w wiadomości
news:eg8voa$9t5$1@amigo.idg.com.pl...
>> gotuje wlasnie rosol ale cos metny jest. co zrobic zeby byl klarowny?
>
> Z moich obserwacji wynika, że kiedy przez przypadek (żeby nie mówić o
> braku uczciwości handlowców) w moim rosole zamiast pietruszki znajduje się
> pasternak, rosół zawsze jest mętny. No i jeszcze jedno, stary, a dobry
> znajomy mówił, że opala cebulę na brązowy kolor nad ogniem, co dodaje
> koloru i klarowności rosołowi, ale z tego patentu nigdy nie skorzystałam,
> więc nie wiem czy tak dobry i skuteczny.
nie wyobrażam sobie rosołu bez opalanej cebulki
na wsi u rodzinki robi się to na blasze pieca kaflowego
rosołek "pyrka" sobie 4 godzinki od 7 rano i po kościółku jest w sam raz
oczywiście kura z podwórka i warzywka z ogródka
taki rosołek najbardziej smakuje mi z gotowanymi ziemniakami
mniam
|