Data: 2002-01-17 13:40:28
Temat: Re: ryż
Od: <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Użytkownik "Kasieńka" <k...@n...gdansk.tpsa.pl> napisał w wiadomości
> news:a26j8q$bv1$1@news.tpi.pl...
> > W sobotę będę gotować chińszczyznę. Chciałabym to podać z ryżem z
> warzywami,
> > ale już kiedyś próbowałam zrobić to cudo, niestety porażka. Chodzi mi o
> to,
> > jak ugotować ten ryż, żeby był sypki. Obiło mi się gdzieś o uszy, że
> trzeba
> > go najpierw jakoś obsmażyć. Poradźcie, bo to już po jutrze.
>
> Chińczycy nie gotują ryżu na sypko...
> --
Zgadzam się co do Chinczyków.
A co do pytania - jak na sypko?
Po pierwsze dobrze mieć dobry ryż. Długoziarnisty, nie łamany. Ja używam ryżu
RANI Basamati, albo Jaśminowego.
W garnku rozpuszzcasz łyżkę masła, dodajesz ryz i na małym ogniu go obsmarzasz
ok. 2 min. Potem zalewsz wrzątkeim (2 razy tyle wody co ryżu) osolonym, lub
bulionem. Gotujesz pod przykryciem do odparowania/wchłonięcia wody.
Wtedy na pewno wyjdzie Ci sypki, ale nie po chińsku.
Jak chcesz podać go z warzywami, możesz dodać je do gotowania. I tak np. cebulę
podsmażasz na maśle i dopiero dodajesz ryż, a po dodaniu wody dosypujesz też
np. groszek zielony, paprykę, to na co masz ochotę. - Tyle ze to wtedy nazywa
się pilaw :)
A ryż po chińsku - umyty zalewa sięzimna wodą ma sięgać 2-3cm nad poziom ryżu i
gotuje się odkryty bez mieszania aż woda odparuj a ryż będzie wilgotny a potem
na5-10 min. przykrywa się i na małym ogniu ryż dochodzi.
Pozdrawiam
Magda W.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|