Data: 2006-04-21 13:58:53
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisał w wiadomości
news:1145619787.205426.308070@z34g2000cwc.googlegrou
ps.com...
oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
"kuchnia kryszny"
+ dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
+ wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
+ nakładamy pokrywkę (szczelną)
+ zmniejszamy ogień do minimum
+ 15 - 20 minut
cała woda odparowywuje, a ryżyk
nadaje się od razu do wysypania z garneczka
na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
====
I tam... Wsypuje się ryż do zimnej wody, zagotowywuje i zmniejsza wtedy
płomień. 1 szklanka to strasznie duzo, na ile to osób?? Ja sobie gotuje pół
szklanki, a raczej pół kubka, bo szklanek nie używam.
No i ciut soli, bo inaczej wychodzi trutka na szczury, a nie ryż.
DJD
|