Data: 2006-04-24 12:03:42
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e2ieba$daq$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e2idqo$m03$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
>> news:op.s8ifk0pa5prtiq@pj43.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
>>
>>> Panslawista mógłby się nieźle zdziwić, przy ilu żydowskich
>>> smakołykach uszy mu się trzęsły.
>>
>> Makagigi - przypomiałem sobie, ale czy to żydowskie - tego nie wiem, ale
>> jako dziecko pamiętam, że bywaliśmy ja i moja babka, która mnie
>> wychowywała, z wizytą u pewnej starszej pani (nie żydówki, lecz polskiej
>> szlachcianki) i tam jadałem takie specjały jak marcepany czy makagigi...
>
> Makakigi albo makagigi - przepis bliskowschodni, ale raczej
> turecko-arabski niz żydowski. Analogicznie rachatłukum i chałwa.
>
> DJD
Jako, że żydzi to sekta mojżeszowa, której członkowie w Europie Północnej i
Wschodniej to Chazarowie, nie zdziwiłbym się, że to także żydowskie
jedzenie. Chazarowie zamieszkiwali północnowschodnie wybrzeża Morza
Czarnego...
|