Data: 2006-04-26 00:06:29
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: b...@m...pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
[...]
| >
| > Makagigi - przypomiałem sobie, ale czy to żydowskie - tego nie wiem, ale
| > jako dziecko pamiętam, że bywaliśmy ja i moja babka, która mnie
| > wychowywała, z wizytą u pewnej starszej pani (nie żydówki, lecz polskiej
| > szlachcianki) i tam jadałem takie specjały jak marcepany czy makagigi...
|
| Makakigi albo makagigi - przepis bliskowschodni, ale raczej turecko-arabski
| niz żydowski. Analogicznie rachatłukum i chałwa.
| DJD
toz to wlasciwie ten same region.. zatem i potrawy podobne, rytualy takze,
ograniczenia, coby nie jesc miesa wieprzowego [ktore sie bardzo szybko psuje w
tamtych warunkach] - identyczne !!!
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|