Data: 2006-04-26 09:57:00
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
" JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:e2nfn7$d59$1@inews.gazeta.pl...
> Barbara Czaplicka napisała:
>> [...]
>> "zupa dziadowska" z Zamoscia i okolic - to zupa fasolowa - zmieniaki,
>> biala fasola, na koncu zacierka wlasnorecznie robiona, dobrze to gotowac
>> z lyzka smalcu.
>> a zupe te wykancza sie pokrojona w kostke cebula [duza ilosc]
>> przyrumieniona
>> na smalcu .. [...]
>
> Tę zupę znam jako zacierkową :)
> I nie wiem, z jakich okolic ta nazwa - opoczyńśkie czy śląskie, bo
> z tych okolic pochodzili rodzice.
> A najbardziej mi odpowiada zupa z gwoździa (to z bajki;p)
To zwykły krupnik!
A wodziankę jedli?
|