Data: 2006-04-26 09:49:27
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: " JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara Czaplicka napisała:
> [...]
> "zupa dziadowska" z Zamoscia i okolic - to zupa fasolowa - zmieniaki,
> biala fasola, na koncu zacierka wlasnorecznie robiona, dobrze to gotowac
> z lyzka smalcu.
> a zupe te wykancza sie pokrojona w kostke cebula [duza ilosc] przyrumieniona
> na smalcu .. [...]
Tę zupę znam jako zacierkową :)
I nie wiem, z jakich okolic ta nazwa - opoczyńśkie czy śląskie, bo
z tych okolic pochodzili rodzice.
A najbardziej mi odpowiada zupa z gwoździa (to z bajki;p)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|