Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@m...pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Date: 26 Apr 2006 16:38:17 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 52
Message-ID: <036301c6693e$fa6aa620$2b016957@homeb60zjvrlf5>
References: <e2hv0f$73j$1@inews.gazeta.pl> <e2hvmd$9t0$3@inews.gazeta.pl>
<06fc01c668d0$c9a3a870$2b016957@homeb60zjvrlf5>
<e2n072$8g1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1146062297 23000 213.180.130.18 (26 Apr 2006 14:38:17
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Apr 2006 14:38:17 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 16:37:43
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 16:37:43
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 16:37:43
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 16:37:43
+0200
X-Received: from 127.0.0.1 (AVG SMTP 7.0.344 [267.0.0]); Wed, 26 Apr 2006 16:37:43
+0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267364
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "BasiaBjk" <b...@Q...pl>
| Barbara Czaplicka napisał(a):
|
| > Basiu, protestuje ! :-)
| > "zupa dziadowska" z Zamoscia i okolic - to zupa fasolowa - zmieniaki, biala
| > fasola, na koncu zacierka wlasnorecznie robiona, dobrze to gotowac z lyzka
| > smalcu.
|
| Ojej, to pomyliłam - zupę dziadowską podobną do kapuśniaku jadłam na
| pewno, ale to widać nie była Zamojszczyzna. Gdziekolwiek jestem, próbuję
| różnych dziwności na talerzu, widać coś mi pomyliło. Wybaczysz sklerozę? :)
wybacze pod jednym wszakze warunkiem: ugotujesz zupe dziadowska wg mojej
receptury, dziadowska wg Barbary ;)
zdasz nam sprawozdanie .. acha.. zapomnialam dodac, ze oprocz soli dodaje takze
listek i ziele angeilskie.. czasem troche zmielonego [czyl mielonego na biezaco]
pieprzu :), bo zupa od cebuli bywa slodkawa ...
zatem zlamanie smaku dobrze robi ..
ISTOTNE: tu nie ma zadnyc kosci, warzyw czy tez jarzyn.. jest tylko taka skromna
wlasnie postac tej zupy.. i ..z apewniam.. pychota..
Jka sie ja podgrzewa, to doelwa sie wode .b owiem zacierki nieco puchna..
dosala sie nieco.. i wpytala sie z wielim, naprawde wielim apetytem.. o ile ktos
lubi fasole, oczywiscie >>> :)
| > a co do przysmakow-potraw z innych krajow, a szczegolnie rejonu Bliskiego
| > Wschodu .. toz mysmy byli zakochani do niemozliwosci w tym Bliskim Wschodzie
|
| Niektórym ta fascynacja południowym wschodem pozostała :)
|
| > a teraz na sile szerzymy ksenofobie.. co za krotka i durna pamiec
historyczna :(
|
| Nie używaj pierwszej osoby! Kto szerzy, ten szerzy - pójdzie do piekła i
| juz ;)
| --
| pa, BasiaBjk, mieszanka krwi i kultur
hehe.. nie wiem, czy ja jestem mieszanka, czy tez niel. ale wiem, ze niektore
motywy muzyczne robia namnie niesamowite wrecz wrazenie..
podobnie jest zreszta z malarstwem..
a uroda tez co nieco dziwna ;)
Pozdrowka imienniczko :)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|