Data: 2000-10-27 13:42:02
Temat: Re: ryż z warzywami na sposob chinski
Od: ":::wojmat:::" <C...@v...pl.INVALID>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dorota <b...@f...hoga.pl> w wiadomości news:8tbn9d$97l$1@news.tpi.pl
napisał(a):
> Dzien doberek wszystkim :)
> Pilnie poszukuje przepisu na ryż z warzywami na sposób chiński,
> Z tego co pamietam (z pewnej restauracji) w takim smazonym ryzu
znajdowalys
> ie tez kawaleczki podsmazonego jajka...
ja robię tak :
kroję warzywa możliwie w zapałkę (marchew, seler, por, pekinka, namoczone
grzyby mun, pieczarki, papryka w różnych kolorach, chili czy peperoni, dymka
ew. szczypior i co tam jeszcze jest w domu)
pokrojone warzywa "grupuję" w zależności od szybkości gotowania (pieczarki i
pekinka na końcu bo puszcza wodę)
rozgrzewam olej do głębokiego smażenia i w rondlu (woku) smażę na ostrym
ogniu mieszając bez przerwy warzywa dokładając coraz łatwiej się gotujące.
smażę do momentu kiedy nie będą juz surowe a jeszcze chrupiące. pod koniec
dosypuję mielony imbir (albo posiekany świeży nieco wcześniej) i doprawiam
sosem sojowym light. przesmażam z przyprawami. podaję na ugotowanym w
minimalnej ilości wody brązowym ryżem, czasem dodatkowo prawie miękki ryż
przesmażam z przyprawami i dodaję mieszając do warzyw.
dobre jest z surówką z pomidorów, ogórasów - taką "wilgotną"
wojmat
--
----------------------------------------------------
--------------
badanie preferencji polskich wegetarian http://www.vege.pl/badanie
|