Data: 2006-08-02 06:51:03
Temat: Re: sandacz w smietanie
Od: "aga-ch" <j...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
aga-ch napisał(a):
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > In article <eaoboe$bdc$2@nemesis.news.tpi.pl>,
> > clafoutis <c...@i...pl> wrote:
> >
> > > tak ?? ciekawe a nie przeczytałeś dokładnie co gość pisał smak masła
> > > skad się niby tam wzią???
> >
> > Przeczytaem, ale z beurre blanc to nie ma nic wspólnego.
> >
> Aby Panow pogodzic poinformuje, ze rzeczona Restauracja w Serocku
> specjalizuje sie od lat w potrawach z ryby.
> Jak to w polskiej gastronomii, robi to tradycyjnie a nie z francuska.
> Mowiac tradycyjnie mam na mysli, ze sposob przyrzadzania to proste
> smazenie na oleju, Ma byc szybko, tanio (dla restauratora),smacznie.
> Smak maslany jest ze smietany, a nie masla. Maslo sie nie kalkuluje,
> przy tak duzym przerobie, jaki tam maja. Pewnie smietana jest od
> rolnika a nie ze sklepu.
> Dlatego, ze jest tlusta, daje specyficzny smak maslany.
> Mozliwe, ze kuchnia francuska jest bardziej wysublimowana w smaku i tam
> dodaja maselka. Ale pewnie smietana jest z detalu.
> U nas w Polsce gminnej sa gusta bardziej przyziemne. Co nie znaczy, ze
> gorsze.
> To rybka smazona z patelni, tradycyjnie na oleju, podlana smietana.
> Dodaja do tego fenomenalny zestaw surowek. Dla mnie robi zawsze
> wrazenie.
> Na duzym talerzu znajduja sie obo siebie misternie poukladane:
> kapusta kiszona, surowka z kapusty bialej, czerwonej,ogorek kiszony,
> salata ze smietana, mizeria,pomidor z cebula. Chyba nic nie ominelam.
> Ryba podana w calosci z pieczonymi ziemniaczkami, lub swiezymi jak kto
> woli.
> To wszystko powoduje, ze czlowiek dostaje sliniotoku na wejsciu.
> Mozna tam dostac wszelkie ryby w galarecie i zalewie octowowej.
> Smacznego!
P.S. Oczywiscie zalewa jest octowa, a nie "octowowa". Przepraszam
i serdecznie pozdrawiam - aga/ch.
|