From: "Gocha" <r...@k...ch.pwr.wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl> <3...@p...pl>
Subject: Re: schab
Date: Tue, 5 Sep 2000 16:38:39 +0200
Lines: 27
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: p311.ha.pwr.wroc.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: p311.ha.pwr.wroc.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 5 Sep 2000 16:36:58 +0200, p311.ha.pwr.wroc.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.onet.pl!news.vogel.pl!p311.ha.pwr.wroc.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33398
Ukryj nagłówki
Witam
Ja również nieco eksperementowałam ze schabem i polecam duszony z
pieczarkami i żółtym serkiem. Jestem gorącą wielbicielką żółtego sera i
dodaję go gdzie się tylko da.
A oto przepis:
ok. 0.5 kg schabu bez kości
zioła: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn po 0.5 łyżeczki
czosnek granulowany: 1 łyżeczka
cebula granulowana: 0.5 łyżeczki
sól, pieprz cayene: 0.5 łyżeczki
pieprz czarny: 1 łyżeczka ( chyba ,że ktoś lubi bardzo ostre to można dać 2)
Miesko nacieram mieszaniną przypraw i w całości obsmarzam. następnie kroję
na plastry i całość duszę dodając wodę od czasu do czasu. Pozostawiam to na
małym ogniu ze dwie godzinki ( ja zwykle po tym czasie przerywam
przyrządzanie i dokańczam kolejnego dnia). Następnie dodaję pieczarki
podduszone na masełku i całość jeszcze duszę polewając wodą wedle
konieczności. Kiedy miesko jest już miękkie dodaję starty żółty ser i
jeszcze pozostawiam na ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Do
tego polecam ryż na ostro z warzywkami. Z lenistwa wykorzystuję tu mrożonkę
Hortexu- "Sałatka Meksykańska". Mój szanowny małżonek oszalał na punkcie
tego dania a muszę przyznać, że jest trochę wybredny.
pozdrawiam
Gośka
|