Data: 2000-09-05 14:38:39
Temat: Re: schab
Od: "Gocha" <r...@k...ch.pwr.wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Ja również nieco eksperementowałam ze schabem i polecam duszony z
pieczarkami i żółtym serkiem. Jestem gorącą wielbicielką żółtego sera i
dodaję go gdzie się tylko da.
A oto przepis:
ok. 0.5 kg schabu bez kości
zioła: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn po 0.5 łyżeczki
czosnek granulowany: 1 łyżeczka
cebula granulowana: 0.5 łyżeczki
sól, pieprz cayene: 0.5 łyżeczki
pieprz czarny: 1 łyżeczka ( chyba ,że ktoś lubi bardzo ostre to można dać 2)
Miesko nacieram mieszaniną przypraw i w całości obsmarzam. następnie kroję
na plastry i całość duszę dodając wodę od czasu do czasu. Pozostawiam to na
małym ogniu ze dwie godzinki ( ja zwykle po tym czasie przerywam
przyrządzanie i dokańczam kolejnego dnia). Następnie dodaję pieczarki
podduszone na masełku i całość jeszcze duszę polewając wodą wedle
konieczności. Kiedy miesko jest już miękkie dodaję starty żółty ser i
jeszcze pozostawiam na ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się serka. Do
tego polecam ryż na ostro z warzywkami. Z lenistwa wykorzystuję tu mrożonkę
Hortexu- "Sałatka Meksykańska". Mój szanowny małżonek oszalał na punkcie
tego dania a muszę przyznać, że jest trochę wybredny.
pozdrawiam
Gośka
|