Data: 2000-09-05 18:44:42
Temat: Re: schab
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewelina <e...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
> >
> > Dorota <b...@f...hoga.pl> wrote:
> >
> > > A jak sie robi takowy pyszny wiedenski schweinscarre?
> >
> > Podawalem juz kiedys przepis, ale co tam.
> >
> > W kazdym razie bierze sie spory dosc chudy schab z koscia. Nastepnie
> > nalezy do zbic kopyscia i sparzyc wrzacym octem winnym. Niektorzy
> Dzień Dobry.,
> Jestem nowa ale czytam Was regularnie. W gotowaniu jestem amatorką i mam
> w związku z tym pytanko co to znaczy "zbic kopyscia".
> Mam zamiar zrobić taki schab, jak uważasz uda mi się?
> Pozdrawiam
> Ewelina
Co sie ma nie udac. Jeszcze tylko uwaga -- podstawowe niebezpieczenstwo
to przesuszenie schabu. Dlatego podane przeze mnie czasy nalezy
traktowac jako maksymalne! I nie zapomniec o podlewaniu podczas
pierwszej fazy pieczenia - raz lub dwa odrobina zimnej wody i dosyc
obficie roztopionym maslem. Tylko tez nie wolni przesadzic i zbyt czesto
otwierac piekarnik.
Niemiecki sposob na uzyskanie soczystego pieczonego schabu na swieta to
pieczenie go w jednej brytfannie z tlusta gesia i polewanie sosem
wytopionym z gesi. Rzadko mamy okazje piec cala ges, ale sprobujcie tej
metody nawet z kawalkiem gesi!
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|